Реклама / Ads
3| 5319 |18.05.2011 НОВИНИ

БСП: Шефът на НОИ хвърли оставка заради политически натиск

.
Подадената от Христина Митрева оставка като шеф на НОИ е явен политически натиск, категорични са социалистите.
 

„Какво ни интересува загубата на политическото доверие от ръководството на ГЕРБ, ако НОИ работи прозрачно и обективно и изпълнява бюджета си". С тези думи зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов изрази възмущението си от цирковете, които управляващите разиграха около освобождаването на Митрева. Според Найденов зад семплите мотиви за оставката се крие нещо много опасно - политически натиск върху подобни структури в държавата, предаде пресцентърът на БСП.

Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков в случая мнозинството се опитва да прикрие много сериозен проблем - че все по- трудно се осигуряват средства за изплащане на пенсии и че те са подложени на риск до края на годината. „Няма приходи, господа управляващи. Това е простата истина. Икономиката на България не работи", обясни на управляващите депутатът Петър Димитров. Той напомни идеята на правителството да се дадат на пенсионерите по 136 лв. Оказва се обаче, че не само няма пари за това, но и липсват 200 млн. лв. от приходи. Димитров изчисли, че общо не достигат 500 млн.лв. и припомни на мнозинството, че парите не ги събира НОИ, а НАП.

Според Румен Овчаров Христина Митрева няма как да е виновна за това, че 180млн.лв. няма да се съберат по корпоративния данък, а над 100 млн.лв. няма да се съберат от ДДС. По думите му Митрева няма вина за това, че България е една от трите страни в ЕС с най- голяма безработица, най- голяма инфлация и нисък ръст на БВП. „Виновните ги виждаме всеки ден да режат ленти", изтъкна депутатът от левицата. Петър Димитров опресни паметта на управляващите и с факта, че миналата година, когато Митрева също е била в пенсионна възраст, финансовият министър, заради грешни изчисления, внесе корекция в бюджета за 2 млрд.лв. „Защо не му поискахте оставката?", попита мнозинството Димитров. Той призова шефът на НОИ да оттегли оставката си и да не позволява да бъде унижавана. „Ако ГЕРБ иска да ви смени, да си поеме отговорността", обърна се Димитров към Митрева и определи като неморално превръщането на исканата оставка в самооставка.

„Начинът, по който ГЕРБ си измива ръцете със своите кадри е неприемлив", възмути се Драгомир Стойнев. Той напомни, че управляващите използваха именно Христина Митрева да защитава безумната им пенсионна реформа. Той призова социалния министър Тотю Младенов да не се крие в министерския си кабинет, а да каже какво мисли по скандала. „Добре е лично премиерът да дойде да обясни защо атакува Христина Митрева", добави Стойнев. Той поиска да знае защо въпросът не е разгледан в Съвета за тристранно сътрудничество.

Според Стойнев няма как да се изпълняват приходите в държавното обществено осигуряване, след като хората губят работата си, 360 000 са безработните, а 225 000 са обезкуражените лица. „Това са 880 000 човека в активна възраст, които нямат бъдеще на пазара на труда", изтъкна депутатът. По думите му управляващите уверяват, че страната ни е излязла от кризата, а същевременно не се събират приходи. Стойнев беше категоричен, че само заради изявлението си, че е хубаво да има сива икономика, министър Трайков трябва да си подаде оставката. „Ако вие сте съгласни в България да има сива икономика и я толерирате, тогава нямате никакви претенции към приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване", обърна се Стойнев към мнозинството.

Янаки Стоилов припомни, че това не е първият случай, в който без ясни мотиви се прави избор и след това без ясни мотиви изборът се променя. Такава според него беше ситуацията и с ръководството на Здравната каса, и с ръководството на БНБ. Според Стоилов през втората половина на мандата на ГЕРБ се търсят изцяло политически решения, за да се установи непосредствен контрол върху системите. „Свидетели сме на случаи, в които хора се явяват удобни за един пост. Тази практика трябва да се прекрати", категоричен беше депутатът от левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5067 |17.05.2011 Христина Митрева подаде оставка! . 6| 5393 |17.05.2011 Натискат Хр.Митрева да подаде оставка . 20| 5494 |16.05.2011 Хр.Митрева: Оставка не съм подавала, не ми е поискана . 1| 5396 |27.04.2011 Още една оставка падна в Пещера заради ГЕРБ-еровия скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads