Реклама / Ads
3| 4893 |26.10.2015 НОВИНИ

БСП след вота: ГЕРБ да кажат кой отива в парламента след Христо и леви ли са АБВ?

.
Социалистите ще искат подкрепа от 45 000 негласували шуменци на първия тур.
 
БСП-Шумен чака до балотажа отговор на два много важни за града въпроса. Отговорите, ако са честни, ще ориентират избирателите кого от двамата кандидати да подкрепят.

 

Първият въпрос е към ГЕРБ: Кой ще стане депутат в Народното събрание, в случай, че сегашният народен представител Любомир Христов бъде избран за кмет? Вярно ли е, че това ще е Селиме Кърджалиева?

 

"Идната неделя балотажът е между двама народни представители - Иван Иванов и Любомир Христов. Ако единият стане кмет, на неговото място в парламента отива следващият в листата. ГЕРБ трябва да кажат отсега кого готвят за депутат след Христов. Засега се говори, че не Донка Иванова, която е наред, а Селиме Кърджалиева се готви за парламента. Защото излиза, че ако Кърджалиева стане депутат, интересите на Шумен в Народното събрание ще се защитават от хора, които нямат нищо общо с града, а някои дори не са от Шуменска област. От шест депутати, петима не са от Шумен", обясни Венцислав Венков, който е избран за общински съветник.

 

Вторият важен въпрос е към партия АБВ, от която социалистите очакват да се определи публично пред избирателите си в кой политически спектър в крайна сметка стои - в ляво или "по съвест". "Това са ключови въпроси и до петък те трябва да получат публични отговори, за да има в неделя обективен и информиран изборен процес. АБВ, която има близо 3 000 гласа и твърди, че те са от лявото пространство, в неделя трябва да докажат, че наистина са леви, и то не само на декларативно ниво, а като гласуват", заяви членът на Националния съвет на БСП от Шумен Димитър Дъбов. По негови думи след вота на 25 октомври в Шумен нищо не е загубено. "Напротив - раздаването започва сега. Аз общо взето съм доволен, прогнозата на Цветан Цветанов, че ще вземат Шумен на първи тур, не се сбъдна. Учуден съм от успеха на Реформаторския блок, но и те самите са учудени. Иначе, ако шуменският общински съвет работи като парламента, на който и да е кмет никак няма да му е лесно", коментира Димитър Дъбов.

 

Кандидатът на БСП Иван Иванов, който на 1 ноември отива на балотаж, благодари за подкрепата на първия тур и призова в Деня на будителите шуменци да покажат възрожденски дух и да гласуват за отворена община и за собственото си участие в управлението на града. "Още днес започваме разговори с политическите сили. Не ме интересуват лидерските договорки, ще говорим лично. АБВ е най-логичният пратньор и разделителните линии между нас са по-малко от допирните точки. Патриотите също са свободни по дух хора, което е несъвместимо с авторитарна партия като ГЕРБ. Чакам да видя също дали ДСБ ще припознаят за кмет човек, излязъл от досиетата на Държавна сигурност", каза Иван Иванов и подчерта, че не изключва никого като потенциален партньор.

Освен за подкрепа от другите партии, БСП разчита за балотажа на недокрай използвания потенциал на собствените си структури и на голяма част от негласувалите 45 000 души в общината.

 

В БСП забелязали и един подозрителен парадокс в резултатите за ГЕРБ - разлика от близо 3000 гласа в гласовете за Любомир Христов и за листата в полза на кандидат-кмета. "Съмнително е откъде идва тази разлика и защо феноменът го има само при тях. Ще го анализираме и може би това ще се окаже повод за обжалване на резултата", заяви Иван Иванов.

 

Общинският и областен лидер на БСП Тодор Тодоров отчете, че е очаквал по-добро представяне в Шумен и че БСП почти е повторила резултата си от последните парламентарни избори. "Въпреки това от днес продължаваме кампанията с настроението за спечелване на още един управленски мандат за БСП", каза Тодоров. Според него БСП има реални шансове да победи на балотажа в Шумен и Велики Преслав. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4699 |26.10.2015 Иван Тотев: Масовото гласуване за ГЕРБ на балотажа е изключително важно за бъдещето на Пловдив . 5| 4323 |26.10.2015 Капон: Сидеров е авангард на ГЕРБ . 6| 4524 |26.10.2015 ГЕРБ: Сидеров демонстрира арогантно погазване на реда . 5| 4407 |26.10.2015 Р. Бъчварова: Аз съм последният човек, отговорен за Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads