Реклама / Ads
29| 7165 |13.12.2013 НОВИНИ

БСП спират със закон партийното кадруване

.
Таско Ерменков Източник: Булфото
БСП ще мисли за законови промени, с които да се ограничават опитите за "грубо партизирано кадруване", които може да прави всяка нова власт. Те ще намалят и възможностите за политически чистки в държавната администрация. Поправките ще бъдат разработени от депутати от временната анкетна комисия за т.нар. калинки, чийто шеф е Таско Ерменков от „Коалиция за България”.
 

"Единият вариант е да бъде въведен механизъм за контрол над атестацията на държавните служители, защото има случаи, в които се пишат по-ниски оценки, за да бъдат уволнени конкретни хора", обясни Ерменков пред "Труд". Според него обаче трябва да се помисли добре, за да не се стигне до друга крайна ситуация - некадърни кадри да бъдат запазени със закон.

Друг вариант бил да се мисли и за по-голям контрол от страна на инспекторатите към министерствата, както и на този към Министерския съвет. "Това са само варианти, които предстои да бъдат обсъждани", обясни Ерменков. Ако такива законови поправки бъдат приети, кадрите на сегашните управляващи ще бъдат сменяни по-трудно от друга власт.

Депутатите най-вероятно ще пишат и мерки за ограничаване на възможностите за назначаване на хора без нужния опит и образование - или т.нар. калинки в държавната администрация. Броят на подобни назначения по време на мандата на ГЕРБ ще бъде обобщен от анкетната комисия през следващата седмица.

Срокът за работа, който изтича в края на годината, най-вероятно ще бъде удължен с още два месеца, за да се мисли за мерки. Очаква се комисията само да представи информация, но не и да предлага чистки, твърди Ерменков.

Справка, която "Труд" поиска по Закона за достъп до обществена информация, показва, че по време на мандата на ГЕРБ с конкурс в министерствата са били привлечени 756 чиновници. Други 1799 обаче са били взети на работа, без да са се състезавали за поста.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5156 |13.12.2013 Депутатите обсъждат промени в закона за СРС . 7| 5253 |12.12.2013 Светият Синод скочи срещу закона за вероизповеданията . 6| 5541 |12.12.2013 Депутатите "изпушиха" покрай Закона за пушенето . 2| 4928 |10.12.2013 За 3-ти път гласуваха Закона за чужденците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads