Реклама / Ads
Frognews
26| 4600 |17.05.2011

БСП стяга нов вот на недоверие, КС им го разрешава

.
Нов вот на недоверие към кабинета „Борисов" искат от БСП. Те започват консултации с парламентарно представените партии, като темата им е социално-икономическата политика на правителството. Конституционният съд отмени част от действащия правилник на Народното събрание относно частта с шестмесечен възпиращ опозицията срок за искане на вот на недоверие след поискан вот на доверие.

Frognews.bg припомня, че през месец януари тази година от БСП разработиха план за действия, чиято основна цел е сваляне на кабинета „Борисов." Сергей Станишев бе категоричен, че скандалът със СРС-тата разголва и повдига завесата за начина, по който се управлява държавата.

По-късно днес стана ясно още, че Конституционният съд е отменил част от действащия правилник на Народното събрание относно частта с шестмесечен възпиращ опозицията срок за искане на вот на недоверие, след като Министерският съвет е поискал вот на доверие. Според решението, публикувано на сайта на КС се казва, че чл. 98 от правилника на парламента противоречи на Основния закон.

Според мотивите на магистратите въведеният с чл.89, ал.3 от Конституцията шестмесечен възпиращ опозицията срок е проява на рационализирания парламентаризъм и е предназначен да осигури разумна парламентарна практика по приложението на вота на недоверие. В същото време той действа като защитен механизъм по отношение на правителството и стабилизира държавното управление в случаите на вече отхвърлено предложение за гласуване на недоверие на министър-председателя или Министерския съвет. Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него.

Чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание променя по недопустим начин същностните характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт, сочат съдиите.

Според магистратите правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет. Така, сочи КС, би се обезсмислил конституционният институт на вота на недоверие”.

Според конституционните съдии спорният текст от правилника “допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството”. “Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, който е в основата на политическия живот”, се казва в мотивите на съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ДПС искат вот на недоверие, за да ги дават по телевизията 13| 4695 |26.04.2011 . Стягат втори протест срещу цените на горивата 10| 4234 |15.03.2011 . Стягат стачка и срещу цените на горивата 16| 4543 |10.03.2011 . Превозвачите стягат протест заради цената на дизела 0| 4179 |09.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ