Реклама / Ads
3| 4667 |10.09.2010 НОВИНИ

БСП и Цветанов кръстосаха шпаги заради личните документи

.
Проблемите с издаването на новите документи за самоличност отново изправи един срещу друг вътнешният министър Цветан Цветанов и депутати от БСП.
 

Между тях пак се развихри поредният спор за това кой е виновен за хаоса при издаването на личните документи. По време на парламентарния контрол народните представители от левицата Антон Кутев и Атанас Мерджанов обвиниха министър Цветанов за неуредиците.

Вицепремиерът пък отвърна с думите, че въвеждането на новите паспорти е трябвало да стане още през 2007 г., но на два пъти е било отлагано от тогавашните вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков. Заради това Европейската комисия е започнала срещу България наказателна процедура от 30 млн. евро.

Цветанов уточни още, че „Сименс" все още не са получили всички пари за изработването на системата за нови лични документи. За сега са изплатени 20 млн. лева за консумативи. Очаква се компанията да предаде изцяло системата на МВР на 30 септември и след осеммесечни тестове да си получи 47-те милиона евро.

„Парите, които в момента са в БНБ, не се превеждат на фирмата-изпълнител до момента, на който не бъде приет протокол за приемане на системата. Когато бъде подписан този протокол осем месеца по-късно ще започне превеждането на парите към „Сименс". В момента от тази набирателна сметка са платени около 20 млн. лева за консумативи, но в сметката има 47 млн. и те са в БНБ. Те няма да бъдат променяни и няма да отиват в друга банка", заяви вътрешният министър.

„Защо беше променена стратегията от централизира към децентрализирана. Защото ако беше централизирана системата, това означаваше, че ще бъдат отпечатани на едно място, мощностите щяха да бъдат много по-добри и нямаше да е необходимо да се получават тези сривове, които в момента има във всички областни центрове. Попитайте БСП", коментира Цветанов.

На опита на червените депутати да му бъде мненена конкретна вина за това, което се случва с новите документи за самоличност, вътрешният министър подчерта, че неговите възможности са били или държавата да плати неустойки за прекратен договор, който е започнал своето изпълнение, или да забавя процедурата с шест месеца до една година за нова процедура за ново избиране на фирма.

Всяко едно от двете решение щеше да доведе до налагане на санкции от страна на Европейската комсия на България. Аз съм получил в наследство един договор, който в момента изпълнявам, бе категоричен Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6344 |10.09.2010 Местан и Рашидов в престрелка заради театъра в Кърджали . 0| 5434 |09.09.2010 Цв. Цветанов: Продължава разследването на Октопода . 0| 5127 |08.09.2010 15 000 миньори готвят протест заради пенсионната реформа . 1| 5075 |07.09.2010 Цв. Цветанов: Шегичка доведе до конфузна ситуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads