Реклама / Ads
13| 5347 |07.09.2010 НОВИНИ

БСП твърди за вот на недоверие, умуват за мотивите

.
Сергей Станишев
От БСП не се е отказали от намерението си да искат вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Все още не са решили с какви мотиви ще искат свалянето му от власт. Неясни остават и съюзниците, на които ще може да разчитат, за да съберат необходимия брой гласове, както и кога във времето ще бъде внесен вотът за обсъждане в парламента.
 

Това стана ясно от изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Три са възможните теми, по които ще се водят консултации с политическите сили, неподкрепящи кабинета. Вотът може да се иска заради колапса в здравеопазването, заради провала на антикризисните мерки и трето, заради влощаващото се качество на живот на българите.

“Правителството решава проблемите, произтичащи от провала си за сметка на гражданите – недофинансиране на здравеопазването и пълният срив на системата, орязване на парите за общините, удушаване на духовната сфера – особено висшето образование и науката. Тази година бяха увеличени немалко данъци”, заяви Станишев. Българите обедняват, предупреди той. В същото време рамката, приета от правителството, за бюджета до 2013 г. се предвижда замразяване на пенсии и заплати, но увеличаване на цени и данъци, особено косвените, каза още соцлидерът.

Отговорност за всичко това носят не отделни министри, а Бойко Борисов и цялото му правителство. “Така че ГЕРБ да не се опитват да играят сценката за добрите и лошите ченгета – лошият Дянков и лошата Борисова, които не осигуряват средства за здравеопазването, и добрият премиер, който отпуска допълнителни средства. За всички поразии на правителството, отговорност носи министър-председателят”, каза експремиерът.

В опит да привлече гласовете на недоволните отдясно Станишев напомни, че отношението към един вот на недоверие поставя ясна разделителна линия между парламентарните групи. Така най-ясно ще си проличи кой е опозиция и кой е част от управляващото мнозинство и трябва да носи цялата отговорност за действията на правителството. “Това го казвам във връзка с коментарите на Синята коалиция и РЗС. Не можеш да повтаряш – ние не харесваме едно или друго нещо в управлението, при това фундаментални неща – било икономическа политика, антикризисни мерки и състояние на здравеопазването, и едновременно с това да твърдиш, че няма да подкрепиш един вот на недоверие, защото се внася евентуално от БСП”, коментира Станишев.

Идната седмица червените започват консултация с ДПС в опит да намерят подкрепа за вота. Проблемът е, че за да се увенчаят усилията им с успех са необходими 121 депутатски гласа, а опозицията разполага със 77 мандата.

Ситуацията в здравеопазването – лекарите си седят на куфарите

Изпълнителното бюро на БСП е приело позиция на партията за състоянието на здравната система в страната. В нея се настоява да бъдат осигурени посочените от БЛС 205 млн. лв. допълнителни средства за финансиране на здравеопазването, както и в пълен обем да бъдат разплатени всички услуги и дейности, осъществени от изпълнителите на медицинска помощ, без значение дали става дума за доболнична, извънболнична, болнична или спешна помощ. Това означава, че трябва да се мине през актуализация на бюджета на НЗОК. Социалистите предлагат още да бъде направена и актуализация на бюджета на Здравното министерство, дори това да налага втора актуализация на републиканския бюджет.

Червените депутати ще настояват Здравната каса да даде подробен отчет за харчовете си през 2009-та. Те недоумяват защо от Касата не са се разплащали през последните два месеца на м .г., когато в същото време са преизпълнили излишъка си – с 54 млн. лв. Ще бъде подготвен законов текст, Касата да може да харчи резерва си само след разрешение на Народното събрание, заяви секретарят на ИБ на БСП Ангел Найденов.

Михаил Миков пък смята, че правителството трябва да подготви план за спасяване на лечебните заведения от фалит. Има реална опасност някои болници да бъдат вкарани в процедура по несъстоятелност, предупреди той. В същото време има и друга опасност – по двама медицински специалисти на ден напускат страната, а министър Анна-Мария Борисова сякаш не разбирала какво се случва. “Седим си на куфарите”, така лекари обяснили на Миков каква е ситуацията в тяхната лечебница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4898 |10.08.2010 Темида потвърди назаказанията на магистрати, бъбрили с Красьо Черния . 16| 4826 |22.07.2010 Белгия потвърди ареста на Юзеиров . 0| 5805 |12.07.2010 ВАС потвърди наказания за магистрати, близки до Черния . 6| 4938 |30.04.2010 Не съм се вкопчил в лидерския пост, твърди Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads