Реклама / Ads
21| 4539 |25.02.2020 НОВИНИ

БСП: Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството

.
Корнелия Нинова и Георги Свиленски
Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов. Знаете какво напрежение има в цялата страна и това е една нова криза, сега в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове. Внесохме искане утре министър-председателят Борисов да се яви в парламента и да отговори на въпросите на притеснените хора.
 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано” 20.

 

"Причината да се стигне дотук е некомпетентност, икономически интереси и корупция, за които сега трябва да плащат хората с ниски доходи от джоба си”, дъполни Нинова.

 

Тя изтъкна фактите към настоящия момент, които са, че има решение на Министерския съвет, което е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки – и по думите й не става дума за решение нито на г-жа Аврамова, нито на АПИ. „АПИ изпълняват това решение и слагат рамки, камери по пътищата, започват да снимат и глобяват за неизпълнение на решението на МС. Хората излизат на протести. Вместо да отмени това решение на Министерския съвет, Борисов изпраща директора на АПИ като глашатай по села и градове, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС”, поясни още председателят на левицата.

 

Тя подчерта, че това е абсурдна ситуация: „Пътят, по който трябва да се действа, е да се отмени решението на Министерския съвет, но оттук следва нов проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки? Вижда се, че управляващите отново се опитват да прехвърлят отговорността на общините. Но общините нямат предвиден бюджет за това – хаосът ще се увеличава. Ние предупреждаваме от 6 месеца и предлагаме алтернативни решения”.

 

Корнелия Нинова бе категорична, че не е необходимо  трето поред изслушване на министър Аврамова.  „Един е отговорен за създаденото положението, един е подписал решенията на МС, това е министър-председателят Борисов. Настояваме той да дойде на изслушване в парламента утре”, заключи Нинова.

 

 

"Според г-н Борисов, първоначално трябваше да бъдат събрани 1 млрд. и 400 млн. лв. от тол такси. Станаха 1 млрд. и 200 млн. лв. После 800 млн. лв. Оптимистично - започваме да строим пътища. Извод - за миналата година без тол система имаме събрани 380 млн. лв. Сега с тол система и намалените километри пътища, очакват около 450 млн. лв. Къде са 1 млрд. и 400 млн. лв., къде са 450 млн. лв", заяви Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

 

"Когато беше предложена този вид система, струваща 200 млн. лв., аргументът беше, че ще бъде наблюдавана или таксувана 85% от пътната инфраструктура в България. Правим скъпа система, защото ще гледаме 85% от пътищата. 20000 км искаха да бъдат таксувани, но ние тогава казахме, че България ще бъде едва втората страна в Европа с таксувана 85% пътна мрежа. Ние предложихме таксуване само на магистрали и пътища първи клас. Ако ни бяха чули, тези проблеми сега нямаше да ги има", каза още той.

 

"Сега всички столичани са нарушители на закона. Януари 2019-та година г-н Борисов заявява, че сядат с г-жа Фандъкова на масата и се разбират за решение на проблема. Всички столичани разбраха, че те са се разбрали, само че- да, ама не - още първият ден след това 805 човека биват санкционирани. Кой носи отговорност? Кой ще поеме отговорност за тази лъжа? Повече от година това не е свършено. Председателят на ГЕРБ не може да се разбере повече от една година с когото е необходимо да освободят 10 пътни участъка в столична община и още няколко в страната - пълно безхаберие, което продължава и към днешна дата. Принуждават превозвачи да правят протести, срещи, дискусии, защото няма кой да им обясни - откъде да закупят устройството, колко струва, нищо не е ясно и всичко е от днес до утре, до поредния скандал, до поредния протест. Призоваваме утре г-н Борисов да се яви в пленарна зала и да отговори на всички тези въпроси, да поеме неговите отговорности и най-вече да реши проблема на превозвачите и на всички онези български граждани, които са ги принудили да нарушават закона", каза още Свиленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4602 |23.02.2020 Системата за продажба на винетки се срина . 3| 4572 |22.02.2020 МВР и Митниците ще ни следят през камерите на тол системата . 11| 4257 |19.02.2020 Разрязаха с флекс камера за тол системата . 0| 3862 |17.02.2020 Камерите на толсистемата ще ”хващат” колите без винетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads