Реклама / Ads
1| 4344 |04.11.2015 НОВИНИ

БСП внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

.
Софийски социалисти внесоха жалбата
Жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници бе внесена в ОИК от лидера на БСП в София и представляващ Местна коалиция „БСП Лява България" Калоян Паргов и проф. Михаил Мирчев. В тридневен срок ОИК ще препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд, който в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още най-много седем дни да се произнесе по случая.
 
„Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена „Армеец".

Калоян Паргов обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.

„Целият този хаос в Арена „Армеец" беше умишлено създаден. Целта беше да се повтори 2011 г., когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Целта на нарочно лошата организация, довела до хаоса и ужаса в Арена „Армеец", беше манипулирането на резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран. Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя достигна едва 20%, някъде дори беше 13%", посочи Паргов.

Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25 октомври - от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена „Армеец". „За четири дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата. На ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим", добави Калоян Паргов.

Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. „Ние приемаме загубата. Но каквито и анализи да правим, те ще бъдат фалшиви, защото ще се основават на фалшиви резултати. Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин", каза той.

Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК. „Ние, от Градския съвет на БСП в София, входираме две жалби - за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков, като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове. Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев - с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност", отбеляза Паргов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4341 |02.11.2015 Фронтът ще иска касиране на изборите в Пловдив . 14| 7436 |27.10.2015 Внесени са 100 000 петвалентни ваксини без разрешение, алармират от ЦЗПЗ . 5| 6121 |26.10.2015 Само във Фрог: Прокуратурата проверява как е внесена ваксината с живака . 4| 5507 |03.09.2015 Борисов успокоява Кунева, обещава й пак да внесе закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads