Реклама / Ads
12| 5177 |04.10.2013 НОВИНИ

БСП връща с прокурор пакарда на Г. Дмитров от Чикаго

.
БСП ще си връща лимузината на Вожда с прокурор. От "Позитано" 20 ще занесат папка с документите на изчезналия "Пакард" на Георги Димитров в държавното обвинение. Така се надяват да си върнат легендарното возило, което радва янките в музей на 150 км от Чикаго, без да плащат и долар.
 

"След като попълним всички документи и изчистим формалностите - предполагам, че ще трябва да се заведе съответната преписка, за да може и органите да си свършат работата", казва пред "Стандарт" соцдепутатът Георги Свиленски. "Прокуратурата е работила по този казус, но ще влезем в контакт и с наблюдаващия прокурор, за да може да видим какво е необходимо от наша страна", допълни още той. Надеждата на червените е легендарната лимузина да се върне у дома и да стане най-ценният експонат в един бъдещ музей на ретро колите - защо не, редом до чайката на Тато

Пакардът на Вожда е "емигрирал" зад океана с помощта на ченге. Говори се даже, че не прост полицай, а офицер от бившата Държавна сигурност е замесен в кражбата на лимузината преди 21 г. "Красавецът" изчезва на 12 октомври 1992 г. от къщата-музей на Георги Димитров на ул. "Опълченска" в София. Сега бронираната кола се намира в частния музей Historic Auto Attractions в малкото градче Роскоу, на около 150 км от Чикаго. Пакардът е в повече от добра компания - редом с него се кипрят кадилаците на Елвис Пресли и Джони Кеш, президентската лимузина "Ролс-Ройс", модел 1950 г., на Ева и Хуан Перон, тези на Ричърд Никсън и Роналд Рейгън, Хари Труман, Франклин Д. Рузвелт, Дуайт Айзенхауер, на Адолф Хитлер, Бенито Мусолини, Никита Хрушчов и др. В музея обаче колата на Вожда се подвизава "под чуждо име" - твърди се, че е била на Сталин. Реставраторите, ремонтирали пакарда, обаче са категорични, че лимузината си е наша. Онази, която Сталин подарява на героя от Лайпциг след Втората световна война.

Крадената лимузина се появява в САЩ през 1997 г., натоварена от белгийския Антверпен като "скрап". Внася я българин с американски паспорт. Дали той има общо с кражбата й, остава загадна засега. Ударът е замислен умело. Пакардът е задигнат часове след като дефилира на парад за ретро коли на Околовръстното. За да се подготви за "ревюто", е стегната от екип реставратори. Така крадците я вземат в идеално "здраве", движи се на собствен ход. Бягството през граница не е трудно - преди 21 г. камери по границите няма, а митничарите са много по-склонни да "съдействат" срещу някой лев. След обира реставратор забелязва, че в бързината крадците са забравили четирите оригинални таса. При разпитите пък собственици на кафенета наблизо разказват, че са видели колата да напуска гаража, но помислили, че реставраторите я пробват.

За пръв път, след 15 г. в неизвестност, пакардът изплува в американски сайт, където го продават за $3 млн. През 2011 г. вече му искат двойно - 6 млн.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6375 |02.10.2013 Дянков отива на прокурор за 1,4 млрд.лв. . 30| 5928 |25.09.2013 Андрей Райчев:Борисов поддържа илюзията, че се връща на власт . 33| 5002 |25.09.2013 Орешарски отвръща на удара: ГЕРБ са несигурни в мотивите си . 40| 6311 |24.09.2013 Франция ни връща циганите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads