Реклама / Ads
45| 6530 |03.10.2013 НОВИНИ

БСП: Забраната за пушене пада до декември

.
Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата. Това коментира за БТА заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев. По думите му през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети. Панчев каза, че вече има готови промени в Закона за здравето и от "Атака", и от Коалиция за България.
 

Предстои да обсъдим в парламентарната група и да внесем нашия проект, добави депутатът от левицата. По думите му би трябвало вече този въпрос да се реши, защото идва зима. Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация, обясни Панчев. Това е нещо като връщане на стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи, уточни той.

От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22.00 часа. На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България. Вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат, коментира Панчев.

Социалистите са направили справка как е разрешен въпросът в Европа и са убедени, че няма да бъдем санкционирани, ако вдигнем забраната, както плаши ГЕРБ.

В Белгия пушенето е забранено и във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша. В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в мнозинството провинции, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург.

С настъпването на зимния сезон, стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение, че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока, смятат от червената централа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5425 |03.10.2013 БСП умува как да върне пушенето . 13| 6193 |02.10.2013 Бивш директор: Магистрала "Люлин" се разпада . 11| 5547 |27.09.2013 Вигенин поиска отпадане на визите с Канада . 3| 4781 |24.09.2013 Тръгна делото срещу нападателя на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads