Реклама / Ads
2| 5380 |01.03.2018 НОВИНИ

БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ и че ще внесе колективен иск в съда. Нинова направи заявката след среща с посланика на Чехия в София Душан Щраух по повод сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.
 
"От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право, обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или чешки, за да спре сделката", каза Нинова.

Във вторник (лидерът на БСП се обяви за спиране на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" и за явяване на българската държава като кандидат-купувач. Въпреки че първоначално Борисов отхвърли идеята държавата да влезе като собственик в ЧЕЗ, тази сутрин се разбра, че правителството е поискало контролен дял при продажбата българския бизнес на чешката компания, ако продавачът и купувачът се съгласят.

Сега лидерът на социалистите обвини Борисов, че действа панически. Според нея отговорността за случилото се около сделката не е на чешкото правителство, а на българското и лично на министър-председателя. Преди два дни Борисов заяви, че реакциите около сделката с ЧЕЗ за "ювелирна акция", която е спретната на правителството му по сценарий, подобен на февруарските протести от 2013 г., след които подаде оставка. "Това е сценарият на тея гадове, но ще ги гоня тоя път докрай", заяви премиерът. "Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести", попита днес Нинова.

Тя съобщи, че при срещата си с чешкия посланик му е връчила официално писмо до премиера Андрей Бабиш, в което изразява позицията на БСП за продажбата на ЧЕЗ и отправя питане към правителството му дали е спазено чешкото законодателство при прехвърляне на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офшорни компании са се ангажирали със сделката. По думите на Нинова сред въпросите е и дали ЧЕЗ е изпълнила ангажимента си по договора да уведоми българското правителство за сделката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4623 |28.02.2018 Започват проверки на язовирите заради обилния снеговалеж . 0| 4450 |27.02.2018 Започват разпити на свидетели по делото за взрива на боеприпаси край ”Петолъчката” . 0| 5508 |25.02.2018 Започва дебатът за новото райониране на страната . 1| 4893 |20.02.2018 Започва строеж на 17 нови пътни тунела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads