Реклама / Ads
1| 4269 |03.10.2019 НОВИНИ

„Булгартрансгаз“ търси кредит за 150 млн. евро участие в „Балкански поток“

.
„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането на проекти, които са част от „Балкански поток“, обяви ръководителят на газовото дружество Владимир Малинов, информира БНР.
 

„Краткосрочен кредит, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца“, посочи той. 

Владимир Малинов подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от разширението на газопреносната инфраструктура на страната ни. Изграждането ще струва 350 милиона лева без ДДС, като 40% от тях ще бъдат платени авансово. Останалите средства ще бъдат изплатени в следващите две години.

 

Договорът за изграждане на станциите, които са част от проекта „Балкански поток“, беше подписан от "Булгартрансгаз" и избраният за изпълнител на проекта консорциум „Ферощал Балкангаз“. 

 

„По този начин виждаме една възможност за осигуряване на доставки на природен газ от различни източници по различни маршрути, което представлява концепцията за газоразпределителен център на територията на България“, заяви министър Теменужка Петкова, която също присъства на подписването на договорите.

 

Според енергийния експерт Христо Казанджиев обаче се преекспонира газоразпределителният център или хъб „Балкан“.

 

„Онова, което е необходимо за един хъб, не се постига с изграждането на техническа инфраструктура, а с развитие и диверсификация на източниците за доставка и най-вече при наличие на свободен природен газ. Тези две компресорни станции са част от проекта „Турски поток“, сега „Балкански поток“ и тяхната реализация ще подпомогне евентуален транзит“, каза експертът.

 

„Друг е въпросът дали ще има необходимия природен газ за транзитиране през България, защото през последните месеци втората тръба на „Турски поток“ - тази, която трябва да осигури газа за транзит през България, се загуби по трасето“, обясни Казанджиев.

 

Той смята, че това, което се прави в момента, е по скоро пиар преди изборите за местна власт. По думите му този договор е трябвало да бъде подписан и изпълнението му да започне още в началото на годината. 

 

„България играе твърде хазартно и ми се струва, че в определен момент ще се окажем без природен газ, който да транзитираме за Сърбия и Унгария“, прогнозира енергийният експерт. 

 

Пред БНР изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов сподели, че името на проекта – „Балкански поток“, е такова, защото той „ще осигури сигурността на доставките и не само за България, но и за страните от региона“.

 

„След изграждането и въвеждането им в експлоатация ще имаме възможност да достигнем техническия проектен капацитет за разширението на нашата мрежа в посока към Сърбия, Унгария и Австрия... Избрахме вариант проектът да бъде реализиран в рамките на 615 календарни дни. В първите 250 трябва да бъдат изградени 308 километра от линейната част на газопровода. Тази седмица предадохме официално и строителната площадка... Финансирането за авансовото плащане както за компресорните стнции, така и за договора, който беше подписан с „Аркад“, е осигурено. Това са собствени средства на „Булгартрансгаз“. За линейната част – договорът с „Аркад“ – 250 млн. лв. без ДДС или 300 милиона с ДДС, а за договора за изграждане на комресорните станции авансът е 40% от стойността на договора, което възлиза на около 168 милиона лева с включен ДДС. Това са собствени средства на„Булгартрансгаз“. Заемно финансиране не е търсено, тъй като не е необходимо“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4197 |03.10.2019 САЩ налага мита на стоки от Европейския съюз, Брюксел обеща ответен удар . 4| 4105 |03.10.2019 Удар от САЩ! Налагат нови мита върху европейски стоки за 7,5 млрд. долара . 0| 3627 |02.10.2019 Борис Джонсън с „окончателни“ предложения за Брекзит пред европейските лидери . 3| 3734 |01.10.2019 Одобриха Мария Габриел за втори мандат като еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads