Реклама / Ads
5| 4895 |22.05.2009 НОВИНИ

Бум на престъпността през лятото

.
Тихомир Безлов
В момента у нас се наблюдава едно нарастване на безаботица, влошаване на икономическата ситуация и обедняване на нацията, което ще доведе до бум на престъпността, но все още не са се задействали тези механизми. Бихме могли да очакваме масовизиране на уличната престъпност през втората половина на годината.
 
Това каза в предаването „Тази сутрин” на БТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му напрежението в бизнеса се усеща още от 2008 г. Броят на взривовете е нараснал много рязко през миналата година спрямо 2007-а, като се върнаха на нивото от 2004 г. Изследванията показват, че през първите 2 месеца на 2009 г. грабежите са нараснали спрямо същия период на предходната година.

Застраховането срещу отвличане е една развита практика в Латинска Америка, но това е лош сигнал за страна като България, подобни модели в Европа са малко. За съжаление обаче отвличането стана престъплението на 2008 г. Наблюдава се това, че вече не само най-богатите биват отвличани. Тези, които не разполагат с огромни средства също ги отвличат заради някакви дългове и неуредени сметки. Имаше случаи на хора, отвличани от техни клиенти. В Мексико често се отвличат хора от гетата, коментира още Безлов.

Според него у нас се наблюдава много добра организация на отвличанията, има хора, които разбират какво е състоянието на полицията и рисковете.
По думите му е трудно да пазиш цялото си семейство, а не само себе си и това би създало сериозен проблем на бизнеса ти.

„Ние често се сравняваме със съседните балкански страни, а и с някои от централна и западна Европа. Например с Испания, в много отношения наподобяваме това, което се случи там. Големият риск, който го имаше там, а и при нас е свръхразвиването на пазара на недвижими имоти. Всичко това доведе до едно некункорентно изкривяване на икономиката и това ще продължи да тежи на страната ни”, каза Тихомир Безлов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5320 |16.03.2009 Кризата ще увеличи престъпността . 23| 5042 |20.02.2009 Имало увеличение на престъпността, но не било "бум" . 32| 7982 |30.09.2008 Ат. Атанасов: Престъпността е свързана с върха на властта . 4| 4938 |28.07.2008 Обвиняващите Юруков сами били част от престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads