Реклама / Ads
0| 4013 |29.12.2018 НОВИНИ

И Бундесверът го закъса, оглежда се за чужденци

.
Бундесверът може да прибегне до наемането на кадри от други страни от Европейския съюз, съобщи главният инспектор на германските въоръжени сили генерал Еберхард Цорн. Чужденците ще заемат експертни позиции от типа на военни лекари и IT специалисти.
 

Ако това се случи, германската армия ще трябва да се откаже от съществуващото в момента изискване професионалните военни, наемани за определен срок, да имат германско гражданство. Обяснението за тази стъпка е в изтънелите редици на въоръжените сили след премахването на задължителната военна служба през 2011-а. Оттогава шестте им подразделения, сред които военноморският флот, военновъздушните сили и новите подразделения за кибервойна, водят активни кампании за привличане на служители, конкурирайки се помежду си, припомня "Дойче Веле".

 

В изявление пред базираната в Есен медийна група "Функе" генерал Цорн споделя, че предвид недостига на персонал Бундесверът трябва да "гледа във всички посоки и да търси подходящи кадри". Цорн обяснява, че от чужбина могат да се вземат единствено хора, които ще работят като специалисти в определени сектори (и в момента на цивилни позиции Бундесверът наема близо 900 чужди граждани). Правителството вече е обсъдило идеята с партньори от ЕС и повечето засега са реагирали сдържано, особено в Източна Европа, пише по този повод в. "Вестдойче алгемайне цайтунг" (част от "Функе").

 

Според сп. "Шпигел", което цитира материали на медийната група, България например е притеснена от възможно изтичане на кадри и емиграция. Същата информация гласи, че в момента близо 530 хил. граждани на ЕС на възраст между 18 и 30 години, които потенциално могат да бъдат наети, живеят в Германия.

Според параграф 37 на германския Военен закон обаче, приет през 1956-а, когато на страната отново й е разрешено да има собствени въоръжени сили, се изисква всички, постъпили в тях, да са германски граждани и да дадат клетва, че ще се съобразяват с германския "свободен демократичен конституционен ред".

 

През тази година броят на униформените войници достигна 182 хил., съобщи неотдавна военният министър Урсула фон дер Лайен, а 12 на сто от тях са жени, което е рекорден брой. Колко голям трябва да стане Бундесверът, зависи от "ситуацията със сигурността и произтичащите от нея задачи пред войската", каза още Фон дер Лайен. Според сегашните средносрочни планове до 2025-а броят на войниците трябва да достигне 203 хиляди.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4274 |27.12.2018 Бундесверът търси кадри от ЕС, София притеснена да не ни вербоват . 0| 3682 |23.10.2016 Оглеждат и Телиш за бежански лагер . 1| 4577 |18.12.2015 БГ-евродепутат: Европа отново поглежда към ядрената енергетика . 0| 5045 |14.07.2015 Шофьорка мина през стъклена стена, докато оглеждат колата й за щети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads