Реклама / Ads
1| 4008 |17.08.2017 НОВИНИ

Бунт в Клисура! Хората отказват да плащат по-скъпа вода

.
Жителите на Клисура няма да плащат сметките си за потребление на вода, заявиха самите те по време на протестен митинг срещу увеличението на цената на питейната вода от 1 юли тази година.
 
Над 150 граждани излязоха на площада, те носеха плакати в надписи „Водата на Клисура е Божи дар”, „Ще имаме новата цена на водата, а на трапезата един хляб по-малко”, пише "Марица".

Досега жителите на подбалканското градче плащаха по 92 стотинки на кубически метър питейна вода, от 1 юли сметките им ще се увеличат  драстично. Новата цена е  с 64%  по-високата и е 1.43 лв на кубик.

В Клисура живеем няколкостотин човека, предимно пенсионери с минимална пенсия. Всяка стотинка ни е скъпа. Сега сметките ни за  вода ще станат двойни, заявиха пенсионери на протеста.

Цената на всяка стока се образува на базата на разходите, направени за нея, заяви кметът на градчето Генка Тодорова, която подкрепи протеста. В Клисура не са правени никакви разходи за питейната вода. Единственият харч на водното дружеството е за хлориране, допълни тя.

Водопреносната мрежа на града е строена в началото на 20-те години на миналия век с доброволния труд на местните жители. Тръбите са купувани със средства, събрани от дарения от тукашните хора. Водата се събира от планински потоци във водоем, от който по гравитачен път слиза от планината до града в стари азбестови тръби, които са канцерогении.

"Месеци наред градските чешми в Клисура са запечатани и по тях не тече вода, макар че водоемът прелива и излишната вода отива в дерето. Молим се на ВиК да пусне тези чешми, тъй като те не носят разходи. Но ни отговориха, че трябва да им се сложат водомери и да плащаме за тая вода", добави кметицата Генка Тодорова. И аз, и жителите на града не сме съгласни, тъй като за това не се правят разходи, категорична е тя.

Водата на Клисура е дар от Бога, не от държавата или някое дружество, настояват клисурци. Те са готови да спрат да си плащат сметките за вода и в най-скоро време да блокират подбалканския път София-Бургас, ако не бъде отменена заповедта за повишаване на цената на водата и не бъдат пуснати свободно градските чешми.

Преди няколко дни, когато гражданите насрочили датата на протестния митинг изпратили покана до ВиК представител на дружеството да обясни мотивите за новата цена на водата, но тя не бе уважена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15560 |16.08.2017 ГДБОП призна, че дебне хората във Фейсбук . 0| 4815 |13.08.2017 Днес е световният Ден на левичарите, а те са 10% от хората . 2| 6362 |04.08.2017 Хората трудно ще преминават след ремонта на най-новото кръстовище в София . 2| 6803 |03.08.2017 Страшен взрив в Абхазия. Облак като от атомна бомба уплаши хората (Видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads