Реклама / Ads
4| 6014 |04.11.2013 НОВИНИ

Бунт срещу бежанците блокира пътя Русе-София

.
Блокиран е пътят от София през Плевен за Русе в района на село Телиш, Община Червен бряг, предаде Би Ти Ви. Причината е протест на жителите на селото заради слуховете за настаняване на нелегални емигранти.
 

Движението беше блокирано малко преди 8 ч., като за десетина минути се образуваха километрични опашки от автомобили и ТИР-ове, които минават по пътя към Дунав мост и Букурещ. Участниците в протеста са заявиха, че пътят ще остане затворен, докато не дойде областният управител, и не разясни проблема.

За кратко възникна напрежение между протестиращите и шофьори, които опитаха да минат по алтернативен маршрут през селото, но не бяха пуснати. От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че обходният маршрут от Плевен за София е през селата Горни Дъбник - Садовец - Ракита - Радомирци - път I-3 и обратно.

За два дни в откритата от инициативния комитет подписка против настаняването на бежанци са се подписали почти две-трети от жителите на селото, предаде БНР.

"Засега официална информация няма", казва кметът на селото Нели Дакова за центъра от закрит тип, за които жителите имат информация, че ще започне да действа скоро. Според местните хора такава важна информация не бива да се крие, още повече, че от няколко дни всички виждат, че в базата усилено работят специализирани екипи.

"От снощи започнаха да пристигат фургони. Този лагер може да побере много хора, защото районът е 2 хиляди декара. Говореше се в началото за 250 души, после се чу за 500, а снощи за 2000", обясни кметът Нели Дакова. По нейни данни постоянно живеещите в Телиш са около 950 души.

Една от сградите в бившето военно поделение в Телиш попадна в списъка с 5-те възможности за бежански лагер в Плевенско. Направената сметка показа, че за да бъде пригодена за обитаване, ще трябват над 360 хиляди лева и почти половин година ремонтни дейности.

Местните се събраха в центъра на селото в 7 часа сутринта в понеделник, за да изразят недоволството си срещу предстоящото настаняване на търсещи убежище в България. По информация на Би Ти Ви  настаняването на мигранти ще започне до седмица.

"Не знаем какви са – терористи, затворници. Базата не разполага с условия – могат да плъзнат епидемии", коментира жител на Телиш. В селото вече има представители на партия "Атака". От националистическата партия вчера организираха шествие с настояване за експулсиране на всички "пришълци" в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5579 |03.11.2013 Кристалина Георгиева: Идва финансова помощ за бежанците . 24| 5450 |03.11.2013 Националисти нападат бежанците . 5| 5192 |01.11.2013 Еврокомисар и президент си свериха часовниците за бежанците . 21| 5431 |01.11.2013 Студентско шествие блокира София по обяд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads