Реклама / Ads
58| 10570 |17.06.2012 НОВИНИ

Бунт срещу "бугарски" герои в Скопие

.
Бугаро-татар, според някои макета
Български революционери станаха причина за бунт и брожения в Скопие. След преименуването на улици в град Скопие с имена на български национални герои като Тодор Александров, Павел Шатев и бившият президент (извесетен като "бугараш") Борис Трайковски, десетки симпатизанти на СДСМ нападнали сградата на Общински съвет в македонската столица с викове: "Бугари, бугари".
 
Демонстрацията беше организирана от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), някогашен Съюз на комунистите на Македония. Те са недоволни от новото име на улицата, която преди това се е казвала "Салвадор Алиенде". Общински съветници от СДСМ и привърженици на партията атакуваха Градския съвет в Скопие, за да предотвратят преименуването на улиците. Съветниците от опозицията напуснаха заседанието на Общинския съвет с викове "България" и определиха смяната на имената на скопските улици като "исторически геноцид".

СДСМ се свързват с бившите комунисти от Титова Югославия, а към момента, макар и не формално - съюзници на определяната като "пробългарска "ВМРО-Народна партия”  на Любчо Георгиевски. От своя страна набедените като "бугари"ВМРО-ДПМНЕ” са политици с изявена антибългарска политика, стигащи до там да фалшифицират личности и събития от историята ни, преписвайки им "македонски" характер.

За да е иронията пълна след изцепките в общината в Скопие СДСМ проведоха митинг-протест срещу "бугарите" от ДПМНЕ

 

Ето и едно от медийните описания на случилото се в Скопие.

 

Владејачкото мнозинство во Градот Скопје прекрсти 29 скопски улици и два плоштади на седница на која и претходеше инцидент, протести и тензии.

Самото гласање за одлуката, која беше последна на дневниот ред, помина мирно, но пред се бидејќи два часа претходно опозицијата ја напушти седницата, незадоволна што точката не беше повлечена.

Околу двесте граѓани организирани од коалицијата предводена од СДСМ го изразија своето несогласување пред бараките на Советот, додека внатре беа присутни поголем број пратеници од републичкото собрание, советници од други општини, преставници на боречките организации.

Тензиите почнаа уште на самиот почеток на седницата кога за малку беше избегнат посериозен инцидент помеѓу обезбедувањето и насобраните граѓани.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6674 |13.05.2012 Бунтари към политиците: Искаме да пушим! . 13| 5673 |28.10.2011 Археолози на бунт срещу орязан бюджет и ниски заплати . 14| 5198 |04.10.2011 Провокатор вдигал на бунт “Столипиново” . 60| 9783 |26.09.2011 Проф. Дайнов: Бунтът в Катуница е повратен в нашата история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads