Реклама / Ads
0| 3421 |22.02.2021 НОВИНИ

Бунтът срещу хунтата в Мианмар се превърна в национална стачка

.
Източник: Twitter
Стотици хиляди граждани на Мианмар заляха улиците на страната, за да изразят гнева си към управляващата военна хунта. Бунтът прерасна в национална щатка. Десетки бизнеси затвориха врати и се присъединиха към масата, която настоява незабавно възстановяване на демократичния ред.
 

Това е най-голямата демонстрация в Мианмар от началото на протестите срещу военния преврат, станал в първия ден на месец февруари. Тя се случи въпреки предупреждението на армията, че демонстрантите подлагат живота си на риск.


Няколко дни след началото на демонстрациите властите започнаха да употребяват и сила, за да разпръснат тълпата. Използват водни оръдия и гумени куршуми. Една от протестиращите обаче бе простреляна в главата с боен патрон. Тя загина след няколко дни престой в болница. Съобщава се и за още един загинал.


“Не искаме хунтата. Искаме демокрация. Искаме да създадем собственото си бъдеще”, посочи един от гражданите цитиран от агенция “Ройтерс”.


В официално изявление по държавната телевизия в Мианмар MRTV военните посочиха, че протестиращите граждани подстрекават към конфронтации хората, особено по-младите и това може да застраши техния живот.

 

Протестът днес е обявен като “Революция 22222” заради датата 22 февруари. Препратката е към една от най-големите и насилствени прояви в Мианмар, станала на 8 август 1988 г. 


Тогава протестът е обявен като “Бунтът 8888”. Армията убива стотици протестиращи в опит да спре антиправителствените демонстрации. 


ФоргНюз припомня, че военният преврат в Мианмар се случи в първия ден от месец февруари. Армията завзе властта, задържа лидера на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други близки до властта лица. Причината за преврата са твърдения за изборни измами. За тях доказателства все още не са представени. Военните обещаха в най-кратък срок да бъдат организирани нови избори и властта да бъде предадена. 


Протестите срещу военната хунта обаче продължават. На фона на демонстрациите армията засили присъствието си по улиците. Включени бяха и бронирани машини.

 

Бяха приети законови промени, с които гражданите, подстрекаващи към бунт и насаждащи омраза към властта, могат да получат до 20 години затвор. В официално изявление, публикувано на сайта на военните се заявява, че хората, които пречат на силите за сигурност да изпълняват своите задължения, могат да получат 7 години затвор. Тези, за които се установи, че предизвикват страх или размирици в публичното пространство, могат да бъдат затворени за три години.


Арестувани по време на протестите са десетки. Сред тях има и журналисти. 


Организацията на обединените нации осъди репресиите в Мианмар и призова армията да освободи затворниците незабавно.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3007 |22.02.2021 ООН призова за незабавно прекратяване на репресиите в Мианмар . 6| 3141 |21.02.2021 ООН осъди репресиите в Мианмар . 1| 3088 |19.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Първа жертва на бунта срещу военната хунта . 26| 5408 |18.02.2021 Божков за отказа на Слави: Патерица на хунтата е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads