Реклама / Ads
13| 6473 |18.03.2011 НОВИНИ

Бургазлия - сред най-добрите математици в света

.
Бургазлия стана лауреат на най-голямото математическо състезание в света. Българи са със златни медали и в трите групи на австралийското математическо състезание.
 

Александър Макелов, възпитаник на бургаската математическа гимназия, е един от най-добрите математици в света в старшата група XI-XII клас за 2010 година. Това стана ясно след като излязоха резултатите от австралийското математическо състезание, проведено през август миналата година. Освен него, отлично представяне са направили Цветелин Пантев от пловдивската английска гимназия, завоювал златен медал в младшата възраст и Йордан Чапаров от ямболската математическа гимназия, станал първенец в средната възраст.

На тържествена церемония в Института по математика към БАН отличените математици, заедно с техните учители приеха поздравления за свършената работа от зам.министъра на образованието Милена Дамянова, държавния експерт по математика Снежина Матакиева, председателя на Съюзът на българските математици акад. Стефан Додунеков, ръководителя на националния отбор по математика доц. Петър Бойваленков и др. Лично посланикът на Австралия Н.Пр. Джереми Нюман пристигна от Гърция, за да връчи златните медали на младите български надежди.

Преподавателката на Александър Макелов Ваня Стоянова не пропусна да похвали възпитаника си и с другите отличия, завоювани през 2010- сребърен медал от Международната математическа олимпиада и златен медал от Балканиадата по математика. Талантливият Макелов, обаче, не се изявява само в математическата сфера. В натоварения му график през 2010 година място намери и участие в Международната олимпиада по физика в Хърватия, от където се върна със сребърен медал. Александър, който вече е студент в Софийския университет, благодари на училището си- ПМГ „Акад. Никола Обрешков” за перфектната подготовка и непрестанната подкрепа, която са му дали през всички години.

Фактът, че и тримата лауреати се занимават с математика от ранна детска възраст породи дискусия в подкрепа на приема след IV клас в математическите гимназии. Въвеждането на нова система за наименоване и структуриране на учебните заведения поставя като спорен въпроса дали е добре гимназиите да приемат ученици още в V клас. Според присъстващите профилирането на интересуващите се от природни науки трябва да става възможно най-рано, точно както е в творческите сфери. Световна практика е търсенето и развиването на таланти още в детството, като това в никакъв случай не означава, че се предначертава бъдещето на децата. Интересът в математиката се забелязва още в първите години в училище и трябва да остане грижа на преподавателите този интерес да бъде поощряван.

Австралийското състезание е най-масовото международно състезание по математика за ученици. То е разделено на три групи- младша, средна и старша, а участниците всяка година са над половин милион от целия свят. Условията са изключително тежки- за 75 минути всеки участник трябва да реши 35 задачи на английски език. В престижната надпревара българи участват от две десетилетия. Златните медали и в трите възрастови групи от състезанието през 2010 е абсолютен прецедент за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4851 |01.11.2010 Кр. Георгиева: Най-добрите реформи се правят под натиск . 7| 5083 |25.09.2009 Кунева е в Топ 10 на най-добрите еврокомисари . 1| 5463 |25.06.2007 Математици и компютърни специалисти ще проверяват тестовете на седмокласниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads