Реклама / Ads
0| 5763 |19.05.2020 НОВИНИ

”Буря в чаша вода”? Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК

.
НЗОК Източник: БГНЕС
Болници и лекари няма да връщат пари на НЗОК. Средствата, които са били изплатени в условията на COVID-19 няма да бъдат удържани в бъдеще.
 

Това увериха пред БНТ председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

 

Казусът с бюджетите на болниците и извънболничната помощ възникна с обявяването на извънредно положение заради коронавируса, въведено на 13 март. Тогава със заповед на здравния министър спряна беше дейността на редица дейности, сред които профилактични прегледи, детски и женски консултации, имунизации, посещения при лекар, планови лечения и операции, трансплантации и др. Още тогава се чуха предупреждения, че това ще удари лечебните заведения финансово.

 

Бе взето решение да се отпусне помощ до 85% от сумите, които е плащала срещу извършена и отчетена дейност на съотвентите лечебни заведения през януари и февруари, предхождащи кризата с коронавируса.

 

Заради публикувана стенограма от заседание на надзорния съвет на НЗОК от 27 април обаче изникнаха обаче притеснения. Във въпросния документ става ясно, че касата - поне по думите на председателката на надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, ще удържа пари в бъдеще, преведени по време на извънредното положение - когато срещу тях не е отчетена съответната дейност.

 

"Това е грешно тълкуване. Едва ли има някой, който да гласува такова нещо. Никъде в нашите решения не фигурира. Това е определен прочит от извадката на заседанието. Законово е договорено, че ще се плащат 85% и няма логика да се връщат пари, които отиват за заплати, консумативи и прочее", увери пред БНТ д-р Иван Кокалов.

 

Той определи ситуацията като "буря в чаша вода".

 

"Проблемът е изчистен - тези пари няма да бъдат удържани и няма да подлежат на връщане", категоричен беше и д-р Миндов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 33637 |28.04.2020 Лияна Панделиева: Ще се окаже, че Кристиан не знае кой е сипал наркотиците в чашата му с кока-кола . 2| 4625 |18.09.2019 Експерти: Шпионският скандал е буря в чаша вода, няма да повлияе енергийни проекти с Русия . 2| 4169 |05.10.2018 Калоян Паргов: Кметът Фандъкова ще трябва да изпие горчивата чаша до дъно . 4| 5705 |09.03.2018 Нотев: Чашата е преляла, но общественото мнение не винаги е мерило за истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads