Реклама / Ads
5| 4453 |17.11.2019 НОВИНИ

Бурни страсти на Националния съвет на БСП

.
Източник: БГНЕС
Националният съвет на БСП провежда днес пленум, на който обсъжда резултатите от местните избори и ще предложи алтернативен бюджет. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.
 

В доклада, който беше разгледан на заседанието на НС на БСП се казва, че е наложително  Партията на европейските социалисти (ПЕС) да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България.

 

От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация - това става ясно от доклада, представен от председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев.

 

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени", попита Добрев. Той подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне ПГ на "БСП за България" при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес.

 

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава? Че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита присъстващите Кирил Добрев.

 

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем.

 

"Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война", каза Сергей Станишев.

 

„Важно е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност без предубеденост и противопоставяне, което може да бъде конструктивно.“, каза Янаки Стоилов още преди началото на ленума.

 

Депутатът Георги Гьоков коментира, че оставки не са нужни, а трезв анализ.

"Не, не смятам за необходимо да си подава оставката нито председателят на щаба, нито председателят на партията - първо, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. В второ, защото резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, въпреки че БСП загуби изборите, но една партия, тръгнала от ниво без кметове в областните градове, от 38 депутати, после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните пъти на местни избори, смятам че е сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка".

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет.

 

От пресцентъра на БСП обявиха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. 

 

Депутатът от БСП Александър Симов нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4086 |16.11.2019 Ивелин Попов се оттегля от националния отбор по футбол . 1| 3995 |08.11.2019 Григор Димитров ще играе за националния отбор на България . 10| 4174 |03.10.2019 Лекарският съюз няма да участва в националния протест на медиците . 3| 4369 |15.09.2019 Националният съвет на БСП утвърждава кандидат-кметовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads