Реклама / Ads
4| 5263 |02.01.2018 НОВИНИ

Буруджиева: Вече започна да няма значение, какво правят в парламента

.
Татяна Буруджиева и Даниел Смилов
Според мен проблемът в тези шест месеца и година ще идва от партиите, не толкова от институциите. В първата една-две години на едно управление институциите са тези, които раждат проблеми, скандали, напрежения. Това заяви социоложката Татяна Буруджиева.
 
Сега вече какво правят министрите някак си няма значение. Вече започва да няма значение и какво правят в Парламента, защото каквото и да направят, може да се върне. Така че партиите, които са нестабилни, те естествено генерират нестабилност, добави тя пред bTV.

Факторите за стабилност са, че по същество няма парламентарна опозиция, посочи и Даниел Смилов. Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП не е толкова по важните теми – Белене, КТБ, реформа, корупция, където има по-скоро консенсус. Сблъсъкът е най-вече на личностно, лидерско ниво. Той е много интензивен, но е повърхностен, каза той. Липсата на парламентарна опозиция създава усещане за липса на алтернативност, поне директна. Другото, което може да доведе до нестабилност, е, че в тази ситуация форматът се крепи на договорки, които в известна степен са неясни, както стана около лифта (в Банско), добави политологът.

Според мен проблемът в тези шест месеца и година ще идва от партиите, не толкова от институциите, каза Буруджиева. В първата една-две години на едно управление институциите са тези, които раждат проблеми, скандали, напрежения. Сега вече какво правят министрите някак си няма значение. Вече започва да няма значение и какво правят в Парламента, защото каквото и да направят, може да се върне. Така че партиите, които са нестабилни, те естествено генерират нестабилност.

Това, което ни управлява сега, е мнозинството от 2015 г. – на практика това са партиите и между тях има пълен консенсус. Някои взеха изпълнителната власт, други – президентството, омбудсмана и т.н., разпределиха си властта. Договорките между тях изглеждат стабилни, посочи Смилов. По думите му ДПС са в удобна позиция, тъй като всичките им интереси са защитени.

Според него колкото повече няма алтернатива в Парламента, толкова повече хората ще започнат да я виждат извън него.

Двамата политолози коментираха и че вотът на недоверие е за изчистване на името.

За европредседателството Смилов посочи, че имаме сериозен имиджов проблем и „трябваше да влезем с летящ старт в това председателство, да кажат: „Да, тази държава имаше репутация на корумпирана, но сега правителството прави усилие“, но това не се е случило.

„Надявам се ситуацията с Полша да окаже влияние и на нашата среда тук. Да се види, че проблемите, за които критикуваме поляците, ние ги имаме по друг начин. Че това овладяване, което там става директно политически, на съдебна власт и на други институции, тук се е случило по балкански. И всички тези неща да излязат. Хората говорят вече за тях по света. И това не е негативна кампания, просто това, което на нас ни изглежда като нормалност, за другите не е и го отразяват“, каза Смилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4170 |02.01.2018 НАП вече пусна публичен списък с обектите, които ще запечата . 1| 4335 |31.12.2017 Вече е Нова година в Нова Зеландия и Камчатка . 0| 4156 |29.12.2017 Тройно повече мигранти са нахлули в Испания за година . 5| 4485 |29.12.2017 Само румънци и гърци обичат Путин повече от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads