Реклама / Ads
3| 5325 |03.05.2007 НОВИНИ

Буш кани на среща 50 български рейнджъри, ще има и подаръци

.
При посещението си в България американският президент Джордж Буш е поискал да се срещне с петдесетина ветерани миротворци от мисиите ни в Ирак и Афганистан. В иракските градове Кербала и Дивания и афганистанския Кабул българските рейнджъри воюваха рамо до рамо с американските си колеги.
 
В момента ротата ни в Ашраф е под пряко командване на щаба на американски полицейски батальон. За първи път в историята на Българската армия наши воини са на пряко подчинение на US армията.
От миротворците ни в София Буш ще потърси подкрепа за войната в Ирак и за разширяване на американското присъствие в региона.
От Белия дом се погрижили за малки подаръчета, които Буш ще даде на новите си български приятели. Така президентът на САЩ наричал всички бойци, които участвали заедно с американци във военни мисии.
Днес пък няколко десетки български воини от резерва ще се поклонят в Националния военен исторически музей пред единствения паметник на камбоджанските ни воини у нас. Така те ще отбележат петнадесет годишнината от първата ни мисия под знамето на Организацията на обединените нации.
Над 800 български воини служеха по джунглите и край р. Меконг в борба с червените кхмери. Десет от тях загинаха при различни инциденти. В тяхна памет бе построен параклиса „Свети Георги” в столицата Пном Пен, за който сега не се грижи никой. В една от стените му са вградени имената на българите, загинали на камбоджанска земя. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4976 |08.05.2007 Майкъл Хъмфрис: Не можем да поемем отговорността на българските власти . 0| 6974 |08.05.2007 Изпъденият зам.-министър Пеевски се срещал тайно с прокурора Бойко Найденов . 1| 6172 |15.05.2007 Гръцка змия ухапа български боец на солунски полигон, спасяват го в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads