Реклама / Ads
0| 4895 |18.04.2007 НОВИНИ

Буш настоява Кадафи да освободи българските медици

.
За бързото и благоприятно приключване на казуса с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Джамахирията, е настоял президентът на САЩ Джордж Буш в писмо до либийския лидер Муамар Кадафи. Буш приветства идеята за цялостно възстановяване на дипломатическите и политически отношения между Триполи и Вашингтон, но с уговорката, да се разреши казусът с медиците и те да б
 

 снимка Вяра Йовева

За бързото и благоприятно приключване на казуса с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Джамахирията, е настоял президентът на САЩ Джордж Буш в писмо до либийския лидер Муамар Кадафи. Това пише на електронната си страница ежедневникът “Либия днес”. Първият заместник държавен секретар Джон Негропонте, който пристигна в Либия късно снощи в рамките на обиколката си в редица африкански страни ще предаде писмото на Буш на самия Кадафи. В писмото Буш приветства идеята за цялостно възстановяване на дипломатическите и политически отношения между Триполи и Вашингтон, но с уговорката, че казусът с медиците бъде разрешен и българките бъдат освободени. Държавният глава е изтъкнал и необходимостта властите в Триполи да изплатят докрай обезщетенията на семействата на жертвите от атентата над Локърби през 1988 г. "Либия днес" цитира и българския министър на външните работи Ивайло Калфин, който изрази надежда, че правителствата на САЩ и ЕС ще помогнат за приключването на процеса и освобождаването на медицинските сестри.

Междувременно за Брюксел днес заминават четирима от близките на българските медици, осъдени в Либия. Това са синът на д-р Здравко Георгиев - Мариян, синът на Снежана Димитрова - Ивайло, дъщерята на Валя Червеняшка - Гергана и зълвата на Валентина Сиропуло Цветанка, които са поканени лично от бившия председател на Европарламента Пат Кокс. Роднините ще се срещнат и с българския еврокомисар Меглена Кунева, както и със сегашния председател на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.
Според сина на д-р Здравко Георгиев, Мариян, досега няма реална подкрепа от страна на ЕС, а само съпричастност. Надеждите на роднините са в крайна сметка да има реален резултат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9935 |04.05.2007 Д-р Мохд Абуаси: Меграхи и компенсации срещу медиците ни в Либия – това е сделката . 0| 4985 |08.05.2007 Майкъл Хъмфрис: Не можем да поемем отговорността на българските власти . 0| 5616 |13.05.2007 Кадафи в кома, покосен от тежък инсулт? . 0| 4857 |14.05.2007 Кадафи, жив и здрав, ще съди агенцията, която го "разболя"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads