Реклама / Ads
0| 5585 |12.06.2007 НОВИНИ

БУШуващи световни медии коментират срещата в София

.
Най-големите световни издания и агенции коментират посещението на Джордж Буш в България, поставяйки различни акценти.Освобождаването на българските медици; противоракетният щит и независимостта на Косово са най-важните теми за чуждите медии, които извеждат визитата на Буш у нас на преден план.
 

Английският "Таймс" отбелязва, че президентът Буш е прибавил гласа си в кампанията за освобождаване на българските медицински сестри.
Президентът Буш се ангажира в София да работи за освобождаването на петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия. “Аз съм дълбоко загрижен за българските медицински сестри. Ние работим върху стратегия за осигуряването на тяхното възможно най-скорошно освобождение”, се цитира дословно американският президент.Той похвали България за подкрепата на страната за САЩ в Ирак и Афганистан и я увери, че ще бъде покрита от американския противоракетен щит в Европа.

Българите представиха на Буш сметката за своята лоялност, отчита "Дейли Телеграф".
България, която е непоколебим съюзник на САЩ в тяхната война срещу тероризма, е особено ядосана за това, че е изключена от противоракетния щит, който ще бъде разположен в Полша и Чехия. В София българският президент Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев настояха пред Буш да възнагради страната за нейната военна помощ в Ирак и Афганистан. Тринайсет български войници са били убити досега в Ирак, където българските части бяха разположени в ключови централни провинции около свещени шиитски градове, вкл. Кербала, пише изданието. Джордж Буш се опита да разсее българските тревоги, заявявайки, че за страната не представляват риск ракетите с далечен обсег на действие, от каквито са застрашени САЩ, добавя вестникът.

Джордж Буш похвали "бившия съветски сателит", пише АП. Американският президент подчерта силата на двустранните връзки с България, която изостави комунизма през 1989 г. и се присъедини към НАТО през 2004 г. и към Европейския съюз през януари, посочва АП. Буш заяви, че е впечатлен от прехода на България към демокрация и пазарна икономика, отбелязва АП. Същевременно той призова българските лидери да засилят борбата срещу организираната престъпност и корупцията като най-добри средства за привличане на повече американски и други чуждестранни инвестиции.

Ройтерс отчита, че американският президент се е опитал да смекчи опасенията на България - член на НАТО и съюзник на Съединените щати, във връзка с плановете на САЩ да разположат елементи от системата си за противоракетна отбрана. Агенцията припомня, че щитът няма да покрива балканската държава и е довел до напрежение в отношенията с Русия.

АФП цитира думите на Буш за Косово. Американският президент потвърди в София позицията си, че Косово трябва да получи независимост, но в същото време отбеляза, че на Сърбия трябва да бъде предложена перспектива за присъединяване към НАТО, за да приеме тя загубата на провинцията си с преобладаващо албанско население, предава АФП.

ИТАР-ТАСС акцентира върху икономическата страна на посещението и специално цитира предложението, отправено от Георги Първанов към американски компании да участват в изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Българският президент определи инвестирането в проекта като принос за мира и безопасността в региона, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 233 |24.04.2024 Акад. Денков днес ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка . 0| 221 |24.04.2024 Фон дер Лайен: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще . 0| 162 |24.04.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: . 0| 304 |24.04.2024 Германски евродепутат няма да подава оставка, след като негов асистент бе задържан по обвинения в шпионаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads