Реклама / Ads
7| 4518 |08.09.2015 НОВИНИ

Бутат още къщи в Гърмен, роми беснеят

.
Гърмен
Втори ден продължава премахването на незаконните постройки в Гърмен.Още през нощта е срутена едната от двете масивните къщи. Местният пастор сам викнал багер и бутнал постройката.Другата голяма къща е на брат му.
 
Вчера под полицейски конвой бяха съборени 4 къщи, а махането на тези две бе отложено за днес. Те се оказаха твърде масивни, за да бъдат разрушени с наличната фадрома вчера.

Напрежението в квартал „Кремиковци” ескалира, след като мъж припадна. До физически сблъсъци не се стигна, тъй като на място присъстваха полицейски екипи и жандармерия. Обитателите на къщите се опитаха да убедят служителите на ДНСК да не разрушават постройките и обещаваха, че сами ще сторят това, но молбите им бяха пренебрегнати.

Ромите обясняват пред телевизионните камери, че не са им дали срок за събаряне на къщите. Други подсещаха, че не са им осигурили покрив за децата и жените. От кметството в Гърмен пък бяха категорични, че са спазили закона, за да се стигне до събаряне на къщите.

Циганите от Гърмен, на които им бутат къщите, се готвят за протест пред парламента. Те обявиха в ефир, че ще блокират и пътя за Рибново и Ковачевица. Лудницата в циганската махала е пълна. Ромите са настръхнали и готови на крайни действия, но в същото време направиха обратен завой и обявиха, че вече са съгласни да им дадат нови жилища, каквито отказваха до момента. "Чакаме кметицата Минка Капитанова. Да дойде тук, а не да се крие като мишка", избухна един от мургавите жители на махалата.

„В четвъртък ще имаме шествие от махалата до Гърмен, да слуша и кметицата, да не се прави на глуха“, призоваха от ромския квартал. Всички хора са решени да искат нови жилища като обезщетение. На един българин не съм видял да бутнат къщата, само на циганите, възмутени са хората. В Библията пише така: „Който събаря къща, Бог ще събори него“, отбеляза друг жител на циганската махала.

„Павлова (регионалният министър, б.р.) да си подава оставката, защото тя толкова ни мъчи. И този Каракачанов (съпредседателят на Патриотичен фронт). Тези двамата да си дават оставките, защото те почерняха живота ни“. Това обяви жител на циганската махала „Кремиковци“ в Гърмен.

Представителят на инициативния комитет за стачни действия към Община Гърмен Иван Байрактаров обаче обясни, че протестите на жителите на кв. „Кремиковци“ трябва да са срещу общината и тези, които са ги лъгали, че могат да живеят незаконно. „Ние не се делим на роми и на българи, просто трябва да се спазват законите“, изтъкна Байрактаров и допълни: „Аз също съм човек, и на мен ми е гадно, но трябва да се спазват законите“. Той сподели, че живее съвместно с цигани, но „много добре“. Не успя да даде обаче друго решение освен законът да се спазва.


Местните роми обявиха, че в протестите ще ги подкрепят цигани от Велинград и Благоевград. "Лиляна Павлова да внимава, защото е казано, че който бута къщи, животът него ще го бутне", предупреди един от по-възрастните роми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4437 |02.09.2015 Двама в болница и осем в ареста след бой между роми . 1| 4569 |28.08.2015 Бургазлия шофира с рекордните 4,81 промила в кръвта . 18| 5674 |27.08.2015 US списание громи Ирина Бокова като "български комунист" . 7| 4986 |27.08.2015 Съдът в Страсбург отхвърли жалбите на ромите в „Максуда“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads