Реклама / Ads
77| 8325 |06.10.2010 НОВИНИ

Часове преди вота на недоверие Сидеров постави на карта дружбата с Борисов

.
Волен Сидеров и Павел Шопов зад него с черни тениски по време на вота Източник: mediapool
Изказване на Борисов пред Ердоган взриви Волен Сидеров в парламента: "Никой премиер няма право да казва, че въпросът с тракийските имоти между България и Турция е решен. Такива грешки ще ви свалят от власт!" Борисов дойде в края на дебата за вот на недоверие, раздаде автографи на депутатите от БСП и отказа да коментира думите на атакиста.
 

По време на дебата за вот на недоверие, поискан от БСП и ДПС, партньорът на ГЕРБ Волен Сидеров буквално изригна срещу премиера Бойко Борисов по повод срещата му с турския министър-председател Реджеп Ердоган. "Ердоган дойде в България по времето на тройната коалиция и беше скрит от всички. Сега Бойко Борисов направи същото. Това е груба грешка! Нито един премиер няма правото да казва, че въпросът за тракийските имоти между Българи и Турция е решен. Не съм фанатик, не искам да развалям отношенията с нито една държава. Драги управляващи, Турция винаги е била недоброжелателна към нас. Ние не я подкрепяме за ЕС! Груба грешка правите, г-н премиер, която може да ви коства правителството", каза афектираният Сидеров.

"Божидаре, къде си, приятелю. Ти ли даде този съвет на министър-председателя, ти, с когото убеждавахме хората, че ще си получат парите от Турция. Г-н Дянков, вместо да ходите в Америка и да ви потупват разни посланици, поставете въпроса за 10-те млрд. Ето ви ги парите за здравеопазване", добави атакистът. Председателят на парламента Цецка Цачева на няколко пъти се опита да се намеси, но Сидеров продължи. След края на изказването му бе поискана 15-минутна почивка от депутатите на ГЕРБ, които буквално стояха като гръмнати от думите на лидера на "Атака". Депутатите на Сидеров се появиха с тениски с надпис „Атака казва: не на Турция в ЕС” в парламента. Опозицията поиска да не бъдат допускани с това облекло в пленарна зала, тъй като не уронвали престижа на институцията.

След паузата Лютви Местан поиска от лидерите на всички останали парламентарни групи да се разграничат от "политическото му изстъпление". От РЗС попитаха Цецка Цачева защо мери с двоен аршин - "нашите депутати ги наказвате и им отнемате думата, но на Волен Сидеров - не". Сергей Станишев поиска дебатите за вота да бъдат отложени за утре в 9:00 часа, но предложението му не беше прието. Паралелно с това обвини Борисов, че омаловажава вота с отсъствието си. Министър-председателят на България днес преряза лентата на новопостроения Логистичен център на ЛИДЛ България в с. Равно поле. Първата работа на новия министър на здравеопазването пък беше да изслуша вота на недоверие сам. Д-р Стефан Константинов бе еиднственият представител на МС, който присъства в пленарна зала.

В последвало изказване, от ДПС поискаха Бойко Борисов да предприеме хода на "аристократичния Филип Димитров" отпреди 18 години и да внесе "вот на доверие". Причината била не правителството да падне, а да се види как ще гласува Синята коалиция. Той се обърна към Мартин Димитров и Иван Костов с думите: "Едно е да отхвърлите вот на недоверие, искан от ДПС и БСП, съвсем друго е след 15 месеца на управление на ГЕРБ отново да им делегирате доверието си".

Мартин Димитров пък подчерта, че вот на недоверие може да искат само хора, които са по-добри, имат конкретни идеи и са направили нещо. "Имахте 8 години, в които не свършихте нищо", обърна се лидерът на СДС към ДПС и БСП. "Вие се изпокарахте помежду си за здравеопазването. През вашето управление имаше много тежки процеси, като източването на здравната каса. Тогава нямаше световна финансова криза. Вие само наливахте пари", констатира съпредседателят на Синята коалиция и допълни, че няма да подкрепи вота на недоверие, но поиска истински реформи. Димитров похвали лидера на БСП, че преди конгреса на партията му е бил редовен в парламента и е направил за един ден толкова изказвания, колкото за последната една година.

Независимият депутат Димитър Чукарски подкрепи Мартин Димитров и припомни, че при управлението на Иван Костов и лекарите, и пациентите са били доволни в началото на реформата от 1999 г. "Днес, идвайки към парламента, се надявах да се проведе един сериозен политически дебат за здравеопазването в България. От сутринта станахме свидетели на безброй много циркаджийски номера. Дебатът беше профанизиран още при внасянето му от БСП и ДПС. Здравеопазването е болна тема именно благодарение на тези две партии и НДСВ. Те не продължиха започнатата реформа от ОДС през 1999 г., а сега искат да продължим порочната практика за наливане на пари. През 1999 г. пациентите бяха доволни, че най-накрая могат да си открият доктора. Семейните лекари също бяха доволни от заплащането", каза Чукарски от трибуната на Народното събрание.

Иван Костов също заяви, че няма да подкрепи вота, защото той се прави от страна на ДПС и БСП, които носят най-голямата отговорност. „Ние ви предупреждавахме 8 години, предупредихме ви за бялата мафия, превърнала се в бяла олигархия. Вие разстроихте сектора, саботирахте реформата и съдихте 9 години бившия здравен министър Илко Семерджиев за това, че искаше да въведе електронната система, която е напълно необходима за здравната каса.”, обърна се лидерът на ДСБ към опозицията. Той допълни, че с електронната система всеки ден ще се знае какво се случва със здравеопазването. „За 8 години са похарчени 6,5 млрд. лв., а в същото време броят на хората, които умират, се увеличава. Ако не знаете къде отиват средствата, вие сте заложник и няма да успеете да направите каквато и да е сериозна промяна. Ние ще подкрепим всеки ваш правилен ход”, увери Иван Костов новия здравен министър д-р Стефан Константинов. По повод подготвяното споразумение между правителството и БЛС, лидерът на ДСБ каза, че то е „пълна декапитулация на политическата система, на правителството, на всичко. "Такова безчинстване от страна на каквато и да е организация не може да има. Най-важните хора в здравеопазването са пациентите”, заключи бившият премиер на България.

„Конфликтът на интереси е остра, неприятна тема, която е една от причините за хала, на който се намира здравеопазването в този кабинет”, заяви на свой ред депутатът от БСП Мая Манолова. По думите й големите фармацевтични фирми и вносители на медицинска апаратура определят политиката на здравеопазването. Хора, излезли от тези фирми или близки до тях, са на всички нива във властта. „И сега действащите заместник-министри на здравеопазването са в тежък конфликт на интереси – една заместник-министърка идва от голяма фармацевтична компания, а заместник-министърът е провел клинични изпитвания, които сам си е възлагал”, обясни Манолова. Тя добави, че конфликтът на интереси започва от министрите и даде за пример вече бившите Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова. „Миналата седмица председателят на здравната комисия Десислава Атанасова обяви старта на тръжните процедури, сред които и за животоспасяващите лекарства, поради забавянето на търгове, са умирали хора”, коментира депутатът. Тя добави, че в изготвянето на спецификацията за тези процедури е участвала съветничката по лекарствената политика в МЗ. Името на тази съветничка е свързано с фирми за доставка на лекарства. Фармацевтичните фирми и фирмите за доставка на апаратура са оплели управляващите, в това число и от поставените си кадри, каза Манолова. Пари се пилеят, за да могат едни хора да печелят от парите за лекарства, бе категорична тя.

Последен в дебатите взе думата левият депутат Михаил Миков. Секунди преди да изтече оставащото за партията му по регламент време, в залата влезе министър-председателят Бойко Борисов, посрещнат с бурни аплодисменти от своите. На излизане от залата Борисов мина покрай местата на Коалиция за България и даде автограф на депутата Михаил Миков върху принтираната си снимка. Като видяха това, останалите от "левицата" също поискаха автографи от премиера, който с удоволствие се подписа на черно-белия фотос. В кулопарите на парламента министър-председателят отказа да коментира думите на Волен Сидеров. Той обясни, че не е присъствал в залата, защото е имал работа в МС и не бил безделник "като онези", визирайки опозицията.

Заседанието приключи около 16:00 ч. То продължи близо 4 часа. Всички парламентарни групи, с изключение на "Атака" и ДПС, използваха почти докрай даденото им по правилник време. Партията на Сидеров завърши с 23 оставащи минути, тъй като след първоначалното изказване на лидера на "Атака", никой от групата не взе повече думата. Местан и колегите му не пожелаха да оползотворят последните 4 минути, които им останаха. ГЕРБ завърши с 40 секунди остатък, като последен от премиерската партия взе думата д-р Лъчезар Иванов, който цитира Берлускони и Тачър на тема комунизъм.

В началото на дебата бившият премиер Сергей Станишев представи мотивите за вота на недоверие. "Безпрецедентно е, вотът на недоверие постигна целите си още преди да е влязъл в пленарна зала – има сменен министър на здравеопазването и обещани допълнителни средства за здраве”, каза Станишев. Той изтъкна всички позитиви в сектора по време на тройната коалиция, сред които са приетата стратегия и редовното финансиране.

„Това не е вот на недоверие към новия здравен министър, а към Бойко Борисов, защото и Анна-Мария Борисова преди да си тръгне призна, че който и да е здравният министър, не може да направи нищо без съгласието на премиера", добави шефът на БСП. Той обвини управляващите, че разглеждат здравеопазването като стока, като се аргументира с безумната идея на министър-председателя хората да си доплащат за лечение. "Искате да дадете здравеопазването на МВР. Една практика от преди 1989 г. ГЕРБ стана символ на корупцията", каза още Станишев. Той припомни и идеята на Божидар Нанев да се закриват болница, като поредния провал в политиката на Борисов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 6730 |01.10.2010 В. Сидеров: Борисов, слушай народа си . 14| 5909 |29.09.2010 Л. Местан: Вотът на недоверие ще задава политики и алтернативи . 32| 5914 |16.09.2010 В. Сидеров: Костов да напусне комисията "ДАНС" . 3| 5328 |15.09.2010 Газов бойлер уби тийнейджър преди училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads