Реклама / Ads
1| 5518 |01.02.2014 НОВИНИ

Частни университети цакат Алма матер

.
Частни университети изпреварват Софийския университет в четири класации в новата рейтинговата система, която бе представена вчера от образователното министерство. Американският университет в България (АУБГ) измества Алма матер в три професионалните направления – икономика, администрация и обществени комуникации.
 

Нов български университет (НБУ) пък е изпреварил Софийският в социалните дейности. Въпреки това обаче Алма матер запазва лидерската си позиция - той е на първо място в 18 професионални направления от общо 52. Миналата година обаче те бяха 22. Медицинският университет в София и Техническият пък имат водещи позиции в 5 професионални направления, пише "Монитор".

Лидер в две класации е и Академията на МВР. Софийският университет продължава да бъде лидер в обучението по право. На второ място е УНСС, а на трето Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Американският университет оглавява класацията по икономика, следван от Алма матер и УНСС. В топ три по компютърни науки пък са Софийския университет, АУБГ и НБУ.

Безспорен лидер в машинното и общо инженерство е Техническият университет, следван от Минно-геоложкия и Русенския университет. Традиционно Медицинският университет в София е лидер в професионално направление медицина. Според рейтинга висшистите по медицина, фармация и стоматология са с най-добра реализация. Безработицата при тях е едва 1%.

С най-висок осигурителен доход – над 1700 лв., са специалистите по компютърни науки.  Следват специалистите по военно дело, мениджърите и икономистите. С добра заплата - над 1000 лв., са още лекарите, инженерите, специалистите по математика, електроника, политически науки, национална сигурност и др. От рейтинговата система обаче става ясно, че добрата заплата зависи не само от специалността, но и от университета. Гаранция за най-добро заплащане са дипломите от Софийския университет, Американския университет, Военна академия, Техническия университет, и др.

Притеснително е обаче, че 25% от завършилите висшисти през последните пет години за избрали да работят зад граница. „Рейтинговата система ще бъде полезна както за зрелостниците, които ще кандидатстват, така и за ректорите на университетите”, коментира образователният министър Анелия Клисарова






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10434 |24.01.2014 Ново 20: Ученици се цакат със секстинг . 14| 4997 |22.01.2014 Йовчев прекрати договорите с частници в МВР . 13| 5514 |21.01.2014 Безлов: Частните структури подслушват с недостъпна и за държавата техника . 4| 4795 |10.12.2013 Университетите ще имат лицеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads