Реклама / Ads
12| 8308 |31.01.2011 НОВИНИ

Частните съдебни изпълнители протестират

.
Сайтът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) няма да бъде достъпен временно в знак на обществен протест, съобщават оттам. От КЧСИ посочват, че причина за спирането на сайта е тоталното неглижиране от страна на Министерство на правосъдието на сериозните проблеми в сферата на съдебното изпълнение в България.
 

Конкретен повод са промените в чл. 431, ал. 4 от ГПК., в сила от 01. 01. 2011 година. С тях се въведе задължителното заплащане на такси за информацията, която съдебният изпълнител /частен и държавен/ получава относно имущественото състояние на длъжника от държавни и общински органи. Тези такси се заплащат от взискателите по изпълнителните дела, но са за сметка на длъжника и с тях се увеличава размерът на задължението му. Не техният размер /от порядъка на 2 – 3 лева до над 100 лева/, а фактът, че се изисква заплащане на таксите по отделно и на парче, е това, което в момента блокира работата на съдебните изпълнители /частни и държавни/, се посочва на сайта.

В България в момента има висящи няколкостотин хиляди изпълнителни дела, по които се извършват и предстоят да бъдат извършвани милиони справки. Заплащането на всяка справка по отделно не е по силите на никой взискател, както и не е в правомощията на съдебните изпълнители. Държавните и общински органи, от които се добива информация относно имущественото състояние на длъжника са стотици. Нито е възможно физически, нито е целесъобразно заплащането на такси да става по този начин. Докато взискателят обикаля от гише на гише, докато плаща такси на хиляди места, длъжникът се разпорежда с имуществото си и прави всички по- нататъшни действия срещу него безпредметни, заявяват от камарата.

С цел излизане от патовата ситуация, с цел по -голяма ефективност на съдебното изпълнение, с цел реализиране на по - големи приходи в републиканския и местни бюджети, с цел подпомагане на реалната икономика настояваме Министерство на правосъдието и уважаемите народни представители да преразгледат последните промени в чл. 431 от ГПК, настояват от камарата.

От КЧСИ искат Отмяна на текста на чл. 431, ал. 4 от ГПК, с който се въвежда задължението за заплащане на такси за всяка справка извършена по изпълнително дело.

Въвеждане на една единна еднократна авансова такса към държавния бюджет, която се заплаща от взискателите още със самото образуване на изпълнителното дело, чийто размер да се определя от Министерски съвет, съобразно съдействието, което държавните и общински органи оказват в хода на принудителното изпълнение. По този начин ресурсите, които държавата заделя за извършваните справки ще бъдат компенсирани и няма да се блокира процеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5470 |07.01.2011 Учените ще протестират до край . 3| 5530 |22.12.2010 Над 700 000 протестират срещу монополистите . 6| 4791 |25.11.2010 Ив. Илчев: Студентите протестират срещу статуквото . 1| 4820 |24.11.2010 Деца в колички протестират в защита на правата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads