Реклама / Ads
5| 5069 |18.02.2016 НОВИНИ

Р. Ченалова: Има сигнал до ЕК за конкурса за прокурор на Ст. Загора

.
Румяна Ченалова
За мен беше доста странен фактът, че прокуратурата последно е огласила обществено значими дела за 2013 година. От там нататък липсват данни дали тези дела са приключили, какви нови са образувани, как са приключили, каза бившата съдия Румяна Ченалова в интервю за „Хоризонт".
 
Фрапиращото е, че около половината от образуваните за съответна отчетна година дела приключват с откази да се образуват предварително производства, А тези, по които се образуват, се точат с месеци, години и накрая в една трета от случаите приключват с постановления за прекратяване, допълни тя.

По повод нейно изявление през януари, че кмет на окръжен град е водил при Делян Пеевски кандидат за председател на окръжен съд, тя заяви: „Тъй като аз огласих тези факти без съгласието на човека, който ми ги сподели, няма да посоча името му, защото той сам ще даде изявление. Съответният магистрат, с който съм говорила и който знае много други неща, е взел решение да огласи тези обстоятелства в момента, който прецени и то ще ги огласи пред медиите".

Румяна Ченалова разказа и за изпратен сигнал към Европейската комисия във връзка с начина, по който е проведен конкурсът за избор на окръжен прокурор на Стара Загора: „Един начин, който много лесно може да бъде проследен на сайта на ВСС и за който, за съжаление, не са накарали нито един член на ВСС да се замисли има ли, или няма нищо нередно в тази конкурсна процедура".

В конкурса две от работите на кандидатите за окръжен прокурор са с едно и също съдържание: „Истината е, че всъщност прокурор Атанасов е ползвал подготвените материали 1 към 1 на прокурор Тачев, но по стечение на обстоятелствата първи е депозирал своя доклад. Сериозното е това, че самият Атанасов е споделял, че не е имал и намерението да се яви на такъв конкурс, но че му е било казано от апелативния прокурор на Пловдив или от члена на ВСС Румен Боев - „Подай си документите, ти ще бъдеш окръжния прокурор".

Относно скандала с трите големи обществени поръчки, които премиерът Борисов отмени, Ченалова заяви, че законът за обществените поръчки не позволява премиер да спира и отменя изпълнението на обществена поръчка, а това е възможно само и единствено от възложителя на поръчката и то при определени обстоятелства: „При обявяване на поръчката, което се е случило през месец януари 2015 г., изрично е заложено в материалите, които са качени на сайта на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", че всъщност средствата за този проект ще бъдат на 100% по линия на Кохезионния фонд на ЕС. По-късно е качено решението за прекратяване на поръчката, в което е посочено едно от съществуващите законови основания, а именно прекратяване при наличието на обстоятелства - липса на финансови средства, за които възложителят на поръчката и бенефициентът на програма не би могъл да предвиди. Е, такива обстоятелства в случая не са на лице. Тоест още през 2015 г. те са знаели, че тези пари няма как да бъдат отпуснати по линия на Кохезионния фонд, защото оперативната програма не е включвала този участък. С прекратяването на поръчката при липсата на основанията, които те твърдят, че са на лице, се дава възможност всички, които са спечелили съответните поръчки, да претендират неустойки - а това са 10% от стойността на проектите, което е огромна сума".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4522 |12.02.2016 Първан Симеонов: Турция изпраща сигнал към ДПС . 0| 4091 |11.02.2016 Европол сигнализира за терористични лагери на Балканите . 2| 4312 |09.02.2016 Сигнал за бомба във ВАС спря за малко работата му . 35| 15881 |28.01.2016 Ченалова: Цацаров поиска да осъдят Цветанов; Пеевски и Сталийски грабят КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads