Реклама / Ads
13| 14153 |06.02.2020 НОВИНИ

Ченалова: САЩ проведе ли разследване по секретната грама на Байърли за сенчестите връзки на Борисов?

.
Румяна Ченалова
Подкупът е активен и пасивен.Ако съдия Миталов е осъществил активната форма на подкуп / значителна корупция според законодателството на САЩ/ кой е предал подкупа? Ако това лице е Николай Малинов - също публична личност / председател на дружество ”Русофили”/ защо спрямо него няма санкция?
 

Кой и по чий сигнал е установил фактите?


Може ли едно такова разследване - за извършено в друга държава престъпление да се проведе служебно от Държавния департамент на САЩ - т.е. без изрична молба или сигнал?


Не е ли нарушение на човешки права посочването на едно лице за корумпирано без да има влязла в сила осъдителна присъда?

 

В продължение на години в докладите на Държ.департамент на САЩ се посочва като установен факт наличието на корупция в България.






След като за няколко месеца САЩ установи, че съдия Миталов е корумпиран, естествен е въпроса проведени ли са разследвания за корупция, установена години по- рано и обявена в годишните доклади.

 

Беше ли проведено разследване по секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. в която се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер-Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности.


Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, която е прегледана и одобрена едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветникът по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.


Грамата е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава „оперативните“ данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.


„SIMO“ е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в „правоохранителния комитет“ към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.






В грамата се посочва , че Борисов е свързан със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

 

Защо при тези данни Борисов не е санкциониран??????

........
Знам как се чувства съдия Миталов.Точно както се чувствах след изявлението на френския посланик, който ни поучаваше от телевизионните екрани. Знам, че раната е дълбока и никога няма да заздравее. Знам, че дълги години ще потиска спомена за случилото се и че болката никога няма да го напусне. Знам и бих искала да мога да помогна.

 

П.П. По твърденията на френския посланик беше образувано наказателно производство и прекратено поради липса на престъпление. Писах на Хекимян, че морала и журналистическата етика изискват този факт да бъде огласен, така както дадоха трибуна на френския посланик да обижда български съдии, закрилян от дипломатическия си имунитет. Хекимян, естествено мълчи по въпроса..години.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5257 |01.02.2020 Задържаха един от издирваните по разследването срещу Божков в Австрия . 4| 5463 |29.01.2020 Румяна Ченалова: Хората вече имат усещане за наранено достойнство . 3| 5734 |27.01.2020 Ченалова: Чиновник се изплю срещу тези, които искат да дишат неотровен въздух . 3| 5271 |25.01.2020 Радев проведе протоколна среща с Кристалина Георгиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads