Реклама / Ads
5| 9694 |18.01.2014 НОВИНИ

Черна борса в бежанските лагери – по 2 лева хляб

.
Източник: Булфото
Черна борса за храни се вихри в част от бежанските лагери. Спекуланти купуват стоки от първа необходимост и ги вкарват в местата за настаняване от затворен тип, но вече на двойна и тройна цена. Такава търговия е била засичана в лагера в Харманли, чийто шеф наскоро беше сменен, съобщиха разследващи и бежанци.
 

 

„При едно посещение попитах колко струва 2 литра кола от будка в лагера. Поискаха ми 2 лева за нея. След това търсещите закрила ми казаха, че за тях цената е щяла да бъде 5 лева,  обясни  пред „Монитор” говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците у нас Борис Чеширков, който четири пъти е бил в лагера в Харманли.

Полицаи също потвърдиха за тази практика. Сириец, който е живял в Харманли, разкри, че 200 грама сирене в лагера се търгува по 4-5 лева, а хлябът върви по 2 лв. В лагера също има фургон, от който може да се купи най-необходимото, но спекулата вървяла повече с храни от маркета, защото там имало по-голямо разнообразие и когато провизиите в лагера свършат, започвала търговията на черно.

Очаква се с назначаването на новите 50 служители от агенцията за бежанците, които ще бъдат изпратени в Харманли, ситуацията да се промени.

„В началото всичко се търгуваше, за да получиш чист чаршаф, трябваше да платиш”, разказаха чужденци. Част от тях се оплакват от грубо отношение и твърдят, че имало посегателства върху стоки, които са дадени като помощи.

 

„Те са много уязвими, не знаят езика, не знаят какви са им правата. Освен това нямат информация за процедурите и лесно стават мишена на различни порочни практики. В един момент адвокати се въртяха около лагера и срещу заплащане уреждаха външни адреси. За щастие от края на миналата година достъпът на адвокатите до лагера е ограничен”, посочи още Борис Чеширков.

Жители на Харманли отлично познават адвокатското трио – двама мъже и жена, която била близка на служител от агенцията по бежанците. Юристите мамели бежанците с обещание, че ще им съдействат да получат статут и ще им осигурят транспорт до София, за да избягат от лагера. Чужденците не били наясно, че цялата процедура по изваждането на статут е безплатна и част от тях плащали по 700 лева. Предварително посредник правел списък на желаещите и събирал парите. Върхът на всичко бил, когато вечерта в двора на иначе затворения лагер били вкарани три автобуса и по имената в списъка чужденците били товарени. След като рейсовете потеглили, на бежанците са били събрани още около 30 долара. Всичко това ставало не без знанието на коменданта, отговарящ за около 1200 души.

„Доста хора забогатяха покрай чужденците в лагера”, твърдят жители от Харманли. За да се ограничат възможностите за злоупотреби се предвижда да бъдат изработени брошури на четири езика – арабски, фърси, френски и английски, на които да се изписани всички права и задължения на бежанците, както и възможностите за интеграция. За целта работна група, координирана от ООН, в която влизат представители от агенцията по бежанци, международната организация по миграция, УНИЦЕФ, хуманитарната организация „Лекари без граници”, консултира изготвянето на т.нар. карта на нуждите. В нея ще се съдържа най-необходимата за бежанците информация. Предвижда се също в центровете да се излъчват видеоклипове с разяснения около процедурите за получаване на статут. Цялата кампания ще бъде финансирана от ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6774 |26.12.2013 Черна Коледа в Перник - 3-то самоубийство . 7| 5148 |22.11.2013 Лекари ще дежурят по 24 часа в бежанските лагери . 20| 5360 |19.11.2013 "Некариерният" за МнВР М. Червеняков става посланик в Черна гора . 18| 6053 |12.11.2013 ГДБОП засмуквала като черна дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads