Реклама / Ads
7| 4389 |02.06.2018

В. Чернева: Светът изглежда все по-враждебен, но това мобилизира Европа

.
След Европейския съюз и Канада внесе жалба в Световната търговска организация срещу въвеждането от САЩ на мита върху вноса на стомана и алуминий. Американският президент Доналд Тръмп заяви на свой ред, че е готов страната му да излезе от Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА и да води отделни преговори със съседите си Канада и Мексико.

На фона на очертаващата се търговска война между Съединените щати и Европа водещи политически анализатори в света се питат дали Европа може да спаси установения световен либерален ред? Директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева коментира по „Хоризонт“ дискусиите, проведени в рамките на годишния форум на Европейския съвет за външна политика в Париж.

 

„След края на Студената война в света функционираха международни институции, които защитават не просто установените и регулирани международни правила, но и редица ценности, свързани със спазването на човешките права, защитата от геноцид и др. Но през последните 6- години този ред изглежда се разпада и пример за това е 6-годишната война в Сирия и неспособността на влиятелните държави да я спрат“, смята Чернева. Според нея дори САЩ от защитник на световния ред са се превърнали в негов нарушител.

 

„Съединените Щати се превърнаха по-скоро в нарушител на международните правила, отколкото в сила, която гарантира тези правила. И заради това за Европа е много трудно. А Европа така е направена, че да може да функционира в именно такава обстановка - на предвидимост, на правила, на ред, на процедури“, каза Чернева.

Според нея в същото време предизвикателство за Стария континент е и възходът на популистките, антиевропейските и антисистемните партии и медии, които се опитват да оборят наученото и постигнатото от Европейския съюз от основаването му до днес.

 

„Европа изглежда живее в много по-суров свят от когато и да било от основаването на ЕС досега“, каза Чернева. Но според анализаторката екзистенциалната криза на съюза може да има и позитивни аспекти.

 

„Тя мобилизира Европа. Виждаме голямо съгласие по отношение на много иначе противоречиви въпроси като, например, Русия. Европа продължава вече 4 години да поддържа санкциите срещу Русия, въпреки че имаше доста предсказания в друга посока. Европа започна да изгражда собствена отбрана“, посочи Чернева

Тя смята, че битката за европейското бъдеще не е нито спечелена, нито изгубена.

Директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика коментира и успеха на двете антисистемни и популистки формации „Пет звезди“ и „Лига“ в Италия. Според нея той е резултат от неспособността и нежеланието на Европейския съюз да помогне на Рим в справянето с бежанската вълна през Средиземно море.

„На този фон наставническите изказвания от Брюксел – особено от германски комисар, идват наистина като сол в раната. Някой каза по време на нашата конференция, че в Италия в момента германците са по-мразени отколкото мигрантите… Проблемът в Италия наистина е назрял до такава степен, че всяко германско изявление, което изглежда дидактично в очите на италианците, просто взривява атмосферата“, каза тя.

 

Чернева прогнозира, че Италия, която е изключително важна за европейската икономика и финансова стабилност, може да се окаже проблем за ЕС, но според анализаторката „когато видят ограниченията, които властта поставя, антисистемните партии влизат в един цикъл на нормализация“. „И в крайна сметка, ако не успеят в първите няколко медеца да излязат от еврозоната или да свършат нещо друго подобно, то би трябвало тази криза да премине сравнително бързо“, смята Чернева.

В заключение тя изрази опасения, че по-големият риск за Стария континент е евентуална търговска война със САЩ, която би имала отражение върху много повече отрасли и върху европейската и световната икономика.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Д. Фридман: Правителствата правят неща, които само изглеждат добри 9| 5195 |13.05.2018 . Илиян Василев: Борисов изглежда все по-изхабен, уморен и без идеи (видео) 15| 11745 |28.04.2018 . Академици: ”Скрипал” развали спокойствието в Европа, светът още не е двуполюсен 15| 9485 |01.04.2018 . Ахмед Доган: Светът не отива на добре 13| 6222 |31.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО