Реклама / Ads
4| 10553 |27.07.2010 НОВИНИ

“Червени банани” източиха 398 000 000 лв.

.
Шансът държавата да си събере вземанията е колкото България да стане световен шампион по футбол през 2014 г.
 

398 милиона лева - толкова има да връща на държавата фирма “Унитренд”, пише днес вестник Труд. Мегазадължението лъсна при справка в регистъра на приходната агенция. Дружеството е заличено, без активи и няма следа от управител и собственици. Ясно е само, че единият акционер е бил от екзотичния остров Ниуе, известен най-вече с редкия вид червени банани. Преди време Евросъюзът определи малката държава като “перачница на пари”.

92 български фирми висят на хазната с борчове за по над 10 милиона лева
. Шокиращите данни лъснаха при справка в регистъра на големите длъжници в Националната агенция за приходите (НАП). Общият размер на задълженията на тези дружества възлиза на 2,066 млрд. лв. С толкова пари вицепремиерът Симеон Дянков спокойно може да запуши дупката в бюджета. Но както повечето дупки в България и тази май ще остане незапълнена. Само пет фирми имат имущество, което може да бъде продадено и евентуално да покрие част от дълга към държавата. Останалите 87 фирми не разполагат с никакви активи. И шансът държавата да си събере вземанията е колкото България да стане световен шампион по футбол през 2014 г. - разбирайте нищожен. Разбивката по градове показва, че близо половината мастити длъжници са от София - 44. От Пловдив са 8, от Велико Търново - 5, от Варна - 4, от Перник - 3.

Горе на черешата


Най-големият длъжник е от град Кюстендил, прославил се с овощарството и вкусните череши. Фирма “Унитренд” обаче не се занимава с отглеждане на череши, а с “Проучване на пазари и изследване на общественото мнение”. Дружеството фигурира в списъка на данъчните със старото си име “Транслимитид”. Дължи 398 милиона лева. Без майтап. Първо помислихме, че е нелепа грешка. С такива задължения кюстендилската компания би трябвало да е правила гигантски обороти. И да е известна, поне на местна почва. Но май само данъчните са чували за нея. От приходната агенция потвърдиха за мегазадължението. По случая била сезирана прокуратурата.

Хвани ме, ако можеш

Държавните обвинители сигурно са открили, че последната регистрация на “Унитренд” е в кюстендилския хотел “Пауталия”, а преди това седалището е било в софийския кв. “Орландовци”. Управител и мажоритарен собственик на “Унитренд” е Георги Сулев, на 41 години. По-любопитни са другите акционери в дружеството - фирма “Карсон”, регистрирана на тихоокеанския остров Ниуе, и фирма “Таунсайд лимитед” от Самоа. Ниуе е абсолютна екзотика сред чуждестранните инвеститори у нас. Малкият коралов остров е с площ 260 кв. км и население около 1400 жители. В превод означава “Съзерцавам кокосовия орех”. Заради грубия релеф е известен и като “Скалата на Полинезия”. На дивното кътче вирее редкият вид червени банани, а основен износ е кокосовият крем. Ниуе е в асоциация с Нова Зеландия, а държавен глава на островчето е кралица Елизабет Втора. Информацията за “Транслимитид” в “Държавен вестник” е оскъдна. С решение от 22 февруари 2005 г. Софийски градски съд преименува фирмата на “Унитренд”. Седалището е преместено от столичния кв. “Орландовци” в град Кюстендил. През април същата година Кюстендилският окръжен съд заличава дружеството и оттам следите се губят. Изключително странно е как въпросната фирма е натрупала задълженията си, при положение че не е действала. През ноември 2008 г. агенция БГНЕС съобщава, че задълженията на “Транслимитид” са 8,7 млн. лв. Излиза, че за по-малко от две години без реална дейност борчовете са скочили на рекордните 398 млн. лв. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4815 |27.07.2010 Затвор за всеки, укрил осигуровки . 0| 4689 |27.07.2010 Военни и миньори се юрнаха да се пенсионират . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads