Реклама / Ads
1| 5058 |16.06.2007 НОВИНИ

Червени нападат върхушката заради ДПС, Азис и неизпълнени обещания

.
Над 20 партийни организации от страната са написали писма до ръководството на „Позитано” 20 преди конгреса. В тях те настоявали главно БСП да си промени политиката спрямо партньорите в тройната коалиция, както и да се замисли за неизпълнените обещания отпреди парламентарните избори. „Изоставихте ни напълно, сега сме турски вилает, ДПС командва и решава всичко тук”, написа
 
БСП беше наказана на изборите заради коалиционното си управление с ДПС, пише още в писмото. Още преди това лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров обяви, че около 7000 души, които преди гласували за левицата, сега са предпочели Атака и ГЕРБ. "На президентските избори те подкрепиха Волен Сидеров срещу Георги Първанов. Сега техните гласове се поделят между “Атака” и ГЕРБ", пишат червени от Кърджали. БСП имала потенциал от около 15 000 избиратели, засега.

Плевенски редови социалисти пък се жалвали от разпад на соцценностите благодарение на грандоманското поведение на Румен Петков и неадекватната предизборна кампания, завършила с концерт на Азис, Софи Маринова и други фолкзвезди, на която се събрали тийнейджъри и всякакви други хора, но не и поддръжници на левицата.

„Вие сте послушковци, хванати за носа от Симеон и Доган”. Това пък пишат редови червени от ОПО на БСП „Боянски възход”, район „Витоша" в столицата, цитирано от в. „Монитор”. Те напоително обясняват на ръководството, че доверието в столетницата спада заради неизпълнено нито едно обещание и коалицията с ДПС.

Дали питанията на редовите членове на БСП ще получат отговори от конгреса на партията – не е ясно.  

Увеличаване на доходите, намаляване на данъчната тежест, реформи в здравеопазването и образованието и ефективна антикорупционна политика са сред мерките в управленските приоритети на БСП, които ще бъдат обсъдени и одобрени от 46-тия конгрес на партията. Форумът ще гласува и решения във връзка с местните избори и вътрешнопартийната дейност на БСП.

По традиция заседанието на конгреса започна с доклада на председателя на БСП Сергей Станишев. Около 700 делегати участват във форума, организиран в зала 3 на НДК. „Не ни трябват масовки от по 3000 души, за да демонстрираме единство, нужна ни е дискусия и точни решения”, отрязал Станишев мераците на свои замове. Те разчитали да докарат повече свои хора от партийното си обкръжения, които да защитават техните тези.

Въпреки че на снощното заседание Висшият съвет на партията обсъди няколко варианта за вида и размера на данъците върху доходите, сред които и идеята за въвеждане на плосък данък, участници в пленума прогнозираха, че едва ли конгресът на левицата ще обсъжда конкретни цифри, които да предложи на партньорите от НДСВ и ДПС.

Очаква се да се обсъди сериозно намаление на ставката за облагане на най-ниските доходи – от необлагаемия минимум до размера на средната работна заплата. Първоначално лансираният вариант на пленума през април беше тази ставка да бъде 16 процента, а сред обсъжданите и преди конгреса идеи е намалението й даже до 10 на сто. Същественото намаляване на данъчната тежест върху доходите е част от планираната актуализация на социално-икономическата политика. Идея, с която БСП иска да даде и старт на дискусия в обществото за оптимизирането на данъчната политика.

Конгресът ще обсъди и вече обявеното намерение за ежегодно увеличение на заплатите в бюджетната сфера с поне 10 на сто, ежегодна индексация на пенсиите от 1 юли и лансираната поетапна актуализация на пенсиите, отпуснати преди 2000 година.

Сред мерките, които ще бъдат предложени на форума, е и предложението за освобождаване от здравна такса на жените над 60 години и мъжете над 63 години. Държавата да поеме 50% от таксата на децата в детските ясли и градини по социални критерии е друга мярка в обсъжданата социално-икономическа политика на БСП.

Очаква се на конгреса левицата да лансира и предложението за намаляване с три пункта на осигурителната тежест от началото на следващата година, въпреки искането на партньорите от НДСВ това да стане от средата на тази година.

След като утвърди новите управленски приоритети на левицата, конгресът ще даде мандат на Висшия партиен съвет да води разговори с коалиционните партньори за реализирането на предложените мерки.

Във връзка с местните избори конгресът трябва да одобри датата 20 юли като краен срок, в който ВС на БСП да утвърди на национално ниво коалиционната формула за участие във вота наесен и да приеме предизборната платформа на партията.

„ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4672 |13.06.2007 Арестите заради Буш били профилактика, а не сериозна заплаха . 3| 4957 |03.06.2007 Червените избират ново бюро днес, Първанов неприятно изненадан от премиера . 0| 5615 |07.05.2007 Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров . 0| 6100 |11.05.2007 НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads