Реклама / Ads
36| 5686 |08.05.2013 НОВИНИ

Червеняков: ГЕРБ раздават колосални пари за купуване на вота

.
Младен Червеняков
ГЕРБ се опитват да си осигурят служебна победа на изборите на всяка цена и преди всичко – чрез купения вот. Раздават се колосални суми в редица области на страната.
 

Това обяви на пресконференция членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков. Той изтъкна, че вече много сигнали постъпват от редица области – Монтана, Стара Загора, Силистра, Видин, Плевен, Габрово. „Сигналите, които получаваме, дават представа за грандиозно явление в страната”, отбеляза Червеняков.

Според социалистите, за да се постигне определен резултат, ще се използват различни механизми и схеми. За примери  Червеняков даде т. нар. „индианска нишка”, снимането на бюлетините с мобилен телефон, създаването на организация между член на СИК и застъпник или наблюдател от ГЕРБ. Използват се схеми на „банкери” в ромските махали, които дават заеми и след използването на вота на даден избирател, заемът или се опрощава, или се търси сумата обратно, ако не е постигнат желаният резултат.

„Част от парите вече се раздават, но очакваме това явление да се засили особено в деня преди изборите”, каза Младен Червеняков. Той изтъкна, че сигналите показват една доста стройна организация с използване на представители на сенчестия бизнес и на организираната престъпност, които освен купуване, ще използват и силови методи за налагане на волята на ГЕРБ.

Социалистите обявиха, че категорично ще се противопоставят на случващото се. Червеняков призова хората да гласуват масово, за да се загуби контролираният вот. Той обяви, че левицата ще сезира прокуратурата за извършените престъпления. Ще настоява мерки да вземе и служебното правителство и президента. „Имаме сигнали, че част от новоназначените директори на РПУ-та от Цветанов в навечерието на вота, се използват активно при раздаването на средства за купуването на гласове”, изтъкна Червеняков. Той изрази опасенията си, че последните дни ще бъдат размествани значителен брой служители от МВР. „Това ще означава, че тези служители няма да могат да упражнят правото си на глас, защото не са сред лицата, които са пряко ангажирани в изборите”, обясни Червеняков.

Според члена на НПЩ на БСП, ГЕРБ губят равновесие в последните дни, тъй като имат много добра информация как се променят обществените нагласи и затова се опитват да си осигурят служебна победа на изборите.

Червеняков напомни, че в рамките на кампанията ГЕРБ не участват в дебати, избягват обсъждането на политики и на проблемите, които изведоха хората на улицата и доведоха до падане на правителството на Борисов. „Концентрират се върху купения и контрирания вот”, заключи Червеняков.

Жельо Бойчев остро критикува използването на общинска и държавна собственост за агитация. Той даде пример с наглото използването на службите на социалния партонаж и регионалните служби на Агенцията по заетостта за организирането на контролиран вот. „Регионалните структури на ГЕРБ подават списък на хората, които трябва да бъдат назначавани, с ангажимента, че ще гласуват за ГЕРБ. Регионалните структури на ГЕРБ определят обхвата на хората, които попадат в системата на социалния патронаж. Разбирате за какво безобразие става въпрос”, възмути се Бойчев.
 
Водачът на листата на Коалиция за България в 23МИР подчерта, че от няколко дни България е друга и страхът си отива. „Ние сме наясно с хората, техните прякори, начина, по който се опитват да подменят вота на българските граждани. Наясно сме и с хората, на които МВР слага чадър, правейки ги по един или по друг начин сътрудници на някоя от службите на МВР. Искам да кажа на тези хора, че извършват престъпления и ще отговарят за тях след 12 май”, каза Бойчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5744 |08.05.2013 Социолог: Резултатът на ГЕРБ и БСП се приближава при ниска избирателна активност . 38| 5055 |07.05.2013 Илияна Йотова: Само прокуратурата трябва да отваря папката ГЕРБ . 65| 5447 |07.05.2013 Сергей Станишев: Подкрепете БСП, ако искате да накажете ГЕРБ . 5| 5075 |06.05.2013 Цветанов: ГЕРБ ще работи за усвояването на повече европейски пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads