Реклама / Ads
59| 5845 |18.04.2011 НОВИНИ

Червените пишат програма за "светло бъдеще" на България

.
Сергей Станишев
ГЕРБ дойде на власт с атрактивни обещания, включително и социални. Обещанията на премиера Бойко Борисов, че за 3 години да направи България средноевропейска държава е вече утопия. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев при обсъждането на управленския проект на левицата „За нова социална България”.
 


Той припомни, че предишното правителство е приело пакет от мерки в отговор на световната криза. Благодарение на тези мерки до юли 2009 г. мащабът на кризата не се усещаше толкова остро в страната ни. С идването на ГЕРБ на власт обаче тази тенденция беше обърната, подчерта лидерът на социалистите.

В действителност управляващите тласкат страната ни в обратната посока, като се правят икономии за сметка на социалните ангажименти на държавата. Има политика на замразяване на доходите минимум до 2013 г., категоричен беше той.

По думите му и в Европа, и в България виждаме демонтаж на европейската социална държава. Европа няма да бъде конкурентна с цени на труда като в Китай и Тайланд, коментира Станишев.

Иначе ако дойдат на власт, от БСП обещават 200 хиляди нови работни места и намаляване на безработицата под 8%. В дългосрочен план с европейски и национални средства ще се развиват инициативи за осигуряване на първа работа, тъй като всеки четвърти млад българин е без работа.

Още по тематаБСП излиза от колапса, вдъхнови се СтанишевСтанишев диша във врата на БорисовТройната коалиция не ставала хич за президентския вотСоциалистите предлагат и въвеждането на механизъм за обвързване на минималната работна заплата като 50% от средното месечно възнаграждение у нас.

Те настояват още за възстановяване на размера на осигурителната вноска за фонд „Безработица“ на 2% и възстановяване на отмененото от ГЕРБ обезщетение за дълготрайна безработица. Левицата обещава и пълна ревизия на пенсионната реформа у нас.

БСП настоява и за вдигане на максималния осигурителен доход до 2800-3000 лева, както и за отпадане на тавана на пенсиите, обясни председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев.

Левицата е амбицирана размерът на средната пенсия да достигне до 70% от средната работна заплата в страната. Социалистите обещават всяка година пенсиите да се актуализират с 50% от инфлацията и 50% от ръста на реалната работна заплата.

БСП предлагат още с подкрепата на държавата да се разкриват здравно-социални центрове в ромските общности, чрез които да се подобрява здравната култура на подрастващите роми и да се гарантира достъп до здравно обслужване и прегледи. Държавата ще разработи и правила, чрез които да държи отговорни родителите, които не пращат децата си на училище.

Като дългосрочни мерки за социално включване ще се въведат специални бонуси – данъчни, административни, финансови, за инвеститори, които разкриват предприятия в ромската общност. Всички сегрегирани ромски училища пък ще бъдат трансформирани, а ромчетата ще бъдат интегрирани в смесени училища.

По отношение на хората с увреждания се предлага създаването на специален фонд за стимулиране на работодатели, наели хора с увреждания. Средствата в него ще се набират от глоби на други работодатели, които не наемат хора с намалена работоспособност.

Целият социален пакет ще струва 500 млн. лева на година, подчерта Драгомир Стойнев. Всички наши предложения са гарантирани финансово, не са безпочвени, а аргументирани и финансово обосновани, категорична бе и депутатката Корнелия Нинова.

България е на второ място в ЕС по ръст на безработицата след Гърция и преди Ирландия, каза по време на дискусията евродепутатът Кристиан Вигенин. Според него сме свикнали да приемаме ромите като тежест за социалните системи, но те могат да се превърнат в нов ресурс за икономическо развитие, което минава през образованието.

200 хиляди нови работни места не са утопия, посочи бившият социален министър Емилия Масларова. Според нея не се използват достатъчно ефективно средствата по оперативна програма „Човешки ресурси“. По отношение на пенсионната система според нея трябва да се повишат осигурителните вноски, но не и пенсионната възраст.

По време на дискусията беше повдигнат въпросът за криминализирането на неплащането на заплати. От БСП уточниха, че трябва да се отчете и ролята на правителството, което не се разплащало с бизнеса. Политологът Михаил Мирчев коментира, че държавата трябва да атакува работодателите, които не плащат заплати.

В заключение Корнелия Нинова изтъкна, че финансовата стабилност и социалната политика не са взаимноизключващи се теми. „Социалните мерки могат да бъдат стимул за икономиката”, обясни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5913 |08.04.2011 Индипендънт: БГ мафията унищожи Червените фенери . 35| 5030 |24.03.2011 Червените готови за протест, искат Борисов да си ходи . 24| 5489 |14.03.2011 Червените се вдигат на протести на 26 март . 42| 5044 |09.03.2011 Червените говориха с Дянков, после го оплюха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads