Реклама / Ads
9| 5363 |25.02.2011 НОВИНИ

Червените ще гласуват "въздържал се"

.
Сергей Станишев
Парламентарната група на Коалиция за България ще гласува "въздържали се" при приемането на Стратегията за национална сигурност. Това обяви от трибуната в НС председателят на групата и лидер на БСП Сергей Станишев,
 

Много би ми се искало този документ да бъде приет с консенсус, защото без съмнение една стратегия, за да бъде работеща, се нуждае от широка подкрепа. В противен случай си остава един документ без конкретни последици, заяви Сергей Станишев.

Той отбеляза, че без съмнение документът има своите добри страни. Като положително определи това, че след 1998 година и приемането на концепцията за национална сигурност, страната не е имала осигурена доктрина за това кои са основните ценности и политики, гарантиращи националната сигурност. Хубавото е, че в стратегията не се отричат усилията на българската държава и институции в различни предишни периоди, а върху тях се стъпва и идеите се доразвиват, отбеляза лидърат на БСП.

Председателят на ПГ на Коалиция за България обаче отбеляза, че по време на Консултативния съвет преди дни той заявил принципна подкрепа за документа, търсейки единението и доброто за България. Интересно е, че партия "Атака" тогава изобщо не присъстваше, а Синята коалиция изрази въздържание, отбеляза Станишев. Положителното е, че се поставя гражданинът в центъра на политиката за сигурност, което досега не се е случвало, включени ни са и нетрадиционни елементи на националната сигурност, каза Станишев, отмятайки още една хубава страна на Стратегията за национална сигурност. Няма обаче ясна дефиниция за това какво е национален интерес и няма критерии за категоризацията на едни като жизнени важни и други като други важни интереси, заяви Станишев.

Определено трябва да има много по-ясни визии за това на каква икономика се гради сигурността на България. Пренебрегва се обстоятелството, че България трябва да прилага общите политики на ЕС, но да участва активно на основата на своите национални интереси във формирането на общите ЕС политики. Това според Станишев остава на чисто декоративно ниво. Твърде бедно и повърхностно стратегията се спира върху състоянието на нацията и демографските тенденции, смята червеният лидер. Същностната причина, поради която Коалиция за България да не може да подкрепи Стратегията обаче е разминаването. Разминаването между ценностите, целите и приоритетите, които са заложени и практиките на правителството, ръководено от ГЕРБ, заяви Сергей Станишев. Може ли да говорим за благосъстоянието на гражданите, когато в продължение на 18 месеца вече в политиката на правителството липсва социалния елемент, запита Станишев.

Според него през 2009 година със семейните помощи хората са можели да си купят 20 литра мляко, сега могат да си купят 15 литра – може ли да говорим за демографски промени, добави той. Той посочи и неразбирателството между институциите, като даде пример с искания импийчмънт на президента Георги Първанов и масовото използване на СРС-та.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 4958 |23.02.2011 Червените с ултиматум: Вдигнете заплатите! . 12| 6263 |10.02.2011 1 шашка динамит изглеждала бомбата на "Цариградско шосе" . 21| 5546 |03.02.2011 16 ГЕРБери отмъщават на сините с "въздържал се" . 48| 5004 |24.01.2011 Червените атакуват кабинета, предричат избори 3 в 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads