Реклама / Ads
53| 4934 |23.02.2011 НОВИНИ

Червените с ултиматум: Вдигнете заплатите!

.
Хората не ядат СРС-та и асфалти от магистрали. Социалният министър спешно да индексира доходите, да се увеличат пенсиите, минималната и средната заплата, иначе по-добре да си ходи. С тези искания към управляващите подгряха градуса на финала на парламентарния ден депутатите от БСП.
 
 
Корнелия Нинова и Меглена Плугчиева отделиха време, за да атакуват Борисов и за драстичния ръст на цените на храните. Те съобщиха, че хората харчат 40 % от доходите си за храна. Според данни на НСИ, които Нинова цитира в пленарна зала,  само за месец януари, ръстът на цените е скочил с 1,8%, като през февруари и март тази тенденция остава постоянна.

Социалистите отрязаха оправданието на управляващите, че причината е международното положение. По изчисление на Световната организация по прехраната ръстът на хранителните продукти, които произхождат от зърнени култури е 3%, а при нас е 8,3%, цените на месата според тях падат, а при нас растат, отсече Нинова. И обвини за това не международното положение, а сбърканата политика на правителството към производството на български храни и земеделските производители.

Периодът за разплащане по директните плащания за земеделските стопани трябваше да стартира през ноември миналата година и да продължи до май тази година. Естествено беше това да стане най-късно до януари-февруари. Сега сме пред 1 март и на практика директните плащания още не са факт, продължи Меглена Плугчиева.

Хората не могат да стартират новата производствена година, добави тя. Плугчиева разказа, че хората в страната си колят останалите животни, защото и до момента няма национални доплащания. Животновъдството е на прага на спасяването, алармира тя.

И обобщи, че от всички оперативни програми, единствено програмата за развитие на селските райони не е разглеждана. Парламентът трябва да направи това незабавно, поискаха социалистите. Те настояват Тотю Младенов да отговори в Народното събрание каква е позицията на правителството за 2014-2020 за земеделието и животновъдството. Мирослав Найденов да не се вживява в ролята на председател на Агенцията за безопасност на храните, а да изпълнява ангажиментите си като министър на земеделието, иронизира Плугчиева.

На свой ред ГЕРБ отвърнаха на критиките и атаките със списък на „календар на успехите“ на социалния министър Тотю Младенов, като заявиха, че категорично застават зад него. "Нека да припомня на колегите какво е направено досега в социалната сфера“, каза в защита на министъра зам.-шефът на Социалната комисия Светлана Ангелова. Ние сме едно от малкото правителства, които не увеличихме нито данъци, нито някакви други данъчни…, намалихме някои осигуровки. Нека да припомним на цяла България, че ние сме едно от малкото правителства, които не допуснахме да се намалят заплати, да се намалят пенсии и социални придобивки. Нека да припомним, че миналата година променихме промените в Кодекса за социално осигуряване, стартира пенсионната реформа. Тя беше постигната с консенсус от социалните партньори, в почти тържествен тон съобщи Ангелова.

Те какво направиха по време на тяхното управление, попита тя. Чисто популистки предизборно е започнало увеличаването през 2009, когато страната ни беше в тежка криза и имаше спад на икономиката 5 % благодарение на този популизъм, ние заварихме дефицит в бюджета, когато поехме управлението,” завърши Ангелова.

Това поредната стъпка за оглавяване на социални протести и бунтове в страната ли е, намеси се Валентин Николов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Индексираните от тях пенсии направиха дефицит от над 1 млрд. лева, атакува той. Когато с огромни усилия ние излязохме от процедура на свръхдефицит, това знак ли е, че трябва да увеличим данъците и ако е така, да заявят ясно. Вторият път, за да индексираме пенсии и заплати е връщане в процедура на свръхдефицит. България да плаща глоби ли искат те. Нека да кажат начините, по които да се финансират тези техни предложения. Защото останалото ще бъде чист популизъм. В момента, в който икономиката бележи безпрецедентен ръст между първите четири в ЕС, те искат да саботират това и да изместят темата с това, че хората не ядели магистрали, възмути се Николов.

Единственият начин за нарастване на икономиката, това е чрез магистралите, единственият начин да привлечем чуждестранни инвестиции, каза той.

На въпрос на журналисти правителството няма ли все пак да вдигне доходите през мандата си, Николов каза: ”Категорично да. Това ще зависи от приходите и приходната част от бюджета.”

Герберите отрекоха варианта и те да постъпят популистки, като направят увеличението накрая на мандата си. Категоричен съм, че икономиката не е в депресия, отвърна на въпрос на “Всеки ден” Николов. Всички макроикономически показатели доказват, че икономиката расте, обясни той. Вътрешното потребление, според него също расте, макар и с малък ръст.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 4979 |24.01.2011 Червените атакуват кабинета, предричат избори 3 в 1 . 36| 5449 |20.01.2011 Червените: Върнете парите от контрабанда на българите! . 13| 5277 |20.12.2010 Червените: МВР има мераци да кадрува във ВСС . 21| 4955 |10.12.2010 Червените пак подхващат Цветанов, дават го на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads