Реклама / Ads
21| 6844 |14.09.2008 НОВИНИ

Чешки спецслужби: Емел Етем съдружник с трафикант на оръжие

.
Емел Етем и българинът Янко Крумов Хаджигеоргиев имат по 25 процента от капитала на търговското дружество "КАРЕ - 93". Според чехите той бил един от най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб.
 

 

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем има общ бизнес с лице, за което чешките власти през 2000 г. твърдят, че е един от най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб, научил е  БГНЕС.
Вицепремиерът и и визираният от чехите българин Янко Крумов Хаджигеоргиев имат по 25 процента от капитала на търговското дружество "КАРЕ - 93".  Фирмата е регистрирана на столичния бул. "Васил Левски", а предметът й на дейност е търговия с разнообразни стоки, установи проверка на БГНЕС в съдебно - правните регистри. Търговското дружество развива дейност в момента, показа справка в регистъра ДАКСИ.  Българският вицепремиер има още трима съдружници в КАРЕ - 93. Интересни подробности изникват обаче около другите бизнес съдружия на Янко Хаджигеоргиев. През 1995 г. той създава обща фирма с руснаци. Той става съдружник с тях във фирма  “Ядран” ООД, която съществува и в момента, показа справка на БГНЕС. Освен това Хаджигеоргиев е представител у нас на чешката фирма “Агропласт”. Според регистрите тази фирма на съдружника на Етем се занимава с “търговско посредничество на едро с машини, оборудване, плавателни съдове и летателни апарати”. През юни 2000 г., в Чехия се завихря огромен политически и оръжеен скандал, в епицентъра на който е именно "Агропласт". Чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на държавното контраразузнаване. Според него  “Агропласт” е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб от 1994 г. до 2000 г.  По искане на правителството на в Прага, в продължение на 1 г. чешките служби за сигурност я разследват. Преди това двама от собствениците на “Агропласт” са били обвинени в родината си в незаконен трафик на самолети МиГ-21 от Русия за Северна Корея. Името на съдружника на вицепремиера Емел Етем се свързва и с фалиралата Балканска универсална банка /БУБ/.  Янко Хаджигеоргиев е управляващ във фирмата “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД заедно с Петър Хараланов. Единствен акционер в дружеството е познатата вече “Си Ейч Ес Ел холдингс”. В доклад на квесторите на БУБ до Българска народна банка от същия период пише, че зад “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД стои шефът на надзорния съвет на банката Васко Нинов и прокуристката Данка Петрова. Според съдебните регистри обаче двамата липсват като акционери там. “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД се явява сред основните длъжници на фалиралата БУБ., пише още в доклада на квесторите до БНБ.  На 13 септември фирмата на съдружника на българския вицепремиер е получила кредит в размер на малко над 2.6 млн. лв., съобщава БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5197 |13.09.2008 Бербатов дебютира с голов пас, „Ливърпул” обръща мача . 0| 4623 |13.09.2008 Айк бушува в Тексас . 10| 4599 |13.09.2008 ЕС проявил критична солидарност към България . 4| 4759 |13.09.2008 Автобус и камион се удариха в София, 11 са пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads