Реклама / Ads
12| 11526 |07.04.2011 НОВИНИ

Честит празник, медици!

.
Лекарят трябва да лекува заедно с тялото и душата на човека, казва Авицена (Ибн Сина) в своята непреходна книга „Канон на медицината”.
 
Тези думи ще бъдат повтаряни многократно на днешния ден, който честваме като празник на всички медици и свързаните със здравеопазването.

На тази дата се чества и Световният ден на здравето, след като през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (WHO) в Женева. Той се отбелязва от 1950 година в чест на приемането на устава и създаването на Световната здравна организация. През 1964 година Министерският съвет обявява 7 април като Ден на здравния работник и в България.
Ръководството на Българския лекарски съюз организира кръгла маса за лекарските грешки - от 10.30 ч. днес в хотел "Родина" в София. Сред поканените гости са министърът на здравеопазването Стефан Константинов, управителят на Здравната каса Нели Нешева, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев, омбудсманът Константин Пенчев и др.

Ще празнуват и над 3300 военни медици. Сто от тях са на мисии в Афганистан, Косово, Ирак, Кувейт, Италия.
Миграцията на медицинските работници заплашва здравните услуги в Европейския съюз и трябва да се намери единно решение за справяне с този проблем. Това са отбелязали на двудневна неформална среща, проведена на 4 и 5 април, здравните министри от ЕС.

Възнагражденията на работещите в сектора в Западна Европа са до шест пъти по-високи в сравнение с тези от Източна Европа, е станало ясно по време на дискусията. Като резултат от това много от тях напускат родните си страни с надеждата за по-добра реализация в чужбина. Това пък води до проблеми със здравеопазването в техните страни.
Миграцията от определени страни членки е толкова интензивна, че заплашва безопасността на здравните услуги в тях. Според участниците в срещата, страните от ЕС трябва да намерят общо решение за справяне с проблема.
„Има все по-голяма нужда от здравни услуги, но заетите в сектора намаляват. Това е един порочен кръг и въпросът е как да излезем от него. Европейските директиви трябва да намерят решение”, е отбелязал еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали.

В ЕС има недостиг на 1 милион служители в здравния сектор, твърди Миклош Шоска, министър на здравеопазването в Унгария. Той подчерта, че членките на ЕС се сблъскват с проблеми, които трябва да бъдат поставени на европейско ниво. „Обществото застарява и определени страни от ЕС имат нужда от радикални промени в здравните им системи”, допълни той.
Джон Дали добави, че средствата, необходими за новите предизвикателства, са крайно недостатъчни, което още повече налага да се повиши ефикасността в здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7835 |01.01.2011 Честита, здрава и щастлива Нова година! . 8| 6335 |26.03.2010 10% данък на тотото? Честито на печелившите! . 14| 14466 |08.03.2010 Честит Осми март, момичета! И на 20, и на 30 по две... . 10| 7417 |25.12.2009 Честито Рождество Христово!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads