Реклама / Ads
30| 7732 |04.08.2014 НОВИНИ

Четири дела срущу Марио Николов потънаха вдън земя

.
Четири оперативни дела, които водели разследващите срещу Марио Николов са потънали вдън земя. Проверка на Фрог показа, че само няколко човека от екипа, нищил множество измами за над 100 млн. евро искат да си спомнят за това.
 

 

Оказва се, че преди да бъде подведен под наказателна отговорност за източване на 7, 5 млн. лв. от програма САПАРД бизнесменът  Марио Николов многократно влиза в полезрението на антимафиотите между 2005-2007 година.

 

 По оперативни данни като собственик на няколко фирми за преработка на месо той купува с европари от САПАРД  20 чисто нови хладилни камиона „Мерцедес“, клас А.  Веднага след това вместо да ги ползва по преназначение Николов  ги дава под наем на свой познат, който има офис на столичната ул. Малашевска“.  Щом разбира, че ще има проверка от Европа, Николов си връща обратно камионите и ги нарежда в двора на личната си фирма, все едно ги ползва по предназначение.  На проверяващите пък представя пътни листове , които  според антимафиотите  впоследствие се оказват фиктивни. Веднага щом чуждите експерти напускат страната камионите отново се връщат на ул. „Малашевска“.  Случаят се изяснява бързо и стига до Софийска градска прокуратура. От там, обаче започват да го мотаят във времето, след което така и не се стига до обвинителен акт.

 

Не след  дълго името на Марио Николов влиза в поредната оперативна разработка на службите. Този път се касае за внос на заешко месо от Китай, което по това време е било забранено за страните в Европа, но не и у нас. Служителите на МВР установяват, че Николов организира вноса на заешкото, след което в неговете заводи се прапакетира. Отделно се поставят етикети на които пише, че месото е от България, подменят се и документи. След това стоката тръгва по няколко направления-Испания, Франция и Германия. В един от складовете в Мюнхен експерти усещат, че нещо не е както трябва . За да не попадне под ударите на закона собственикът набързо изкарва заешкото за Полша и отказва повече да се разправя с български бизнесмени. В хода на разследването по тази история  са спипани над 100 документа с невярно съдържание. Ченгетата признават,  че в прокуратурата в последния момент се отказват да заведат наказателно производство, тъй като има доказателства само за три нерегламентирани случая на износ.

 

Другата врътка, до която се докопват полицаите е свързана със закупуването на софтуер за отглеждане на водоплаващи птици с идеята да посклужи за развитие на фабрика „Чубра“. В него се произвеждал пастет от гъши дроб за Франция. След закупуването на  софтуера много бързо той напуска страната. По оперативни данни Николов  фиктивно го  продава в Кипър и печели от изтегленото ДДС  1, 5 млн. евро.

Антимафиотите заравят глави и в други проекти на Николов по САПАРД, свързани с месопреработвателните му  фирми и установяват нередности за 65 млн. лв. Спомнят си, че и тези дела не виждат бял свят, но от държавното обвинение не  обяснавят какво  не достига, за да се  повдигне обвинение.  С описаните по-горе  случаи се заемат трима тогавашни прокурори- Бойко Найденов, Йордан Грамов и Андрей Андреев, спомнят си ченгетата.

 

На практика до съда стигна само делото за присвояване на прословутите 7, 5 млн. евро, които според разследващите е само капка в морето.  И до днес развитие по него няма. Преди 4 дни Специализираният наказателен съд отново  не даде ход на процеса , тъй като само двама от подсъдитиме, които са ощо 8 са призовани по надлежен ред. Така старта на сагата се отлага за началото на октомври т. г. За сметка на това съдът в Германия отдавна осъди 2-ма германци, които са били контрагенти на Николов и и вече изтърпяват наказанията си ефективно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5231 |30.07.2014 Четирима младежи берат душа след катастрофа . 10| 4568 |28.07.2014 2 240 лв. за нормален живот на четирима в края на юни . 3| 4621 |24.07.2014 Е. Михайлова: Политиците да покажат, че не са задкулисни марионетки . 4| 6184 |09.07.2014 Следствието на Пепи Еврото забатачи дела срещу депутати от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads