Реклама / Ads
0| 3755 |13.09.2018 НОВИНИ

Четири фирми искат да правят пазарно проучване за машинното гласуване

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) отвори офертите на фирмите, които кандидатстват по обществената поръчка за пазарно проучване и определяне на прогнозна цена за производство, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване.
 

В процедурата участват общо 4 фирми, а обществената поръчка включва и логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата. Целта на обществената поръчка е провеждане на проучване на всички участници на пазара, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване. С това ЦИК иска да се ориентира предварително при какви условия може да осъществи задължението, които Изборният кодекс и вменява, а именно да осигури възможността за машинно гласуване на българските граждани за предстоящите европейски избори.

 

„Става дума за един доста голям разход. Комисията реши, че е оправдано да се направи предварително проучване. На фона на очакваните разходи за техническото осигуряване на машинното гласуване, разходите за такова проучване са пренебрежимо малки. От тази гледна точка е смислено да се направи, защото може да доведе до събиране на информация, която може да ни бъде полезна, както и до икономии при реализацията на този проект“, обобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитира БГНЕС.

 

Въпреки че цените на офертите също ще бъдат отчитани, по отношение на класирането на кандидатите техническата част на офертата ще има по-голяма тежест във финалната оценка. „Още нищо не сме видели. Офертите са току-що отворени, нека ги разгледаме. Нека видим какво предлагат агенциите, които кандидатстват и тогава ще вземем решение“, подчерта Томов.

 

На този етап ЦИК обжалва пред ВАС решението на Административен съд – София, задължаващо я да въведе задължително машинното гласуване. Делото бе заведено от бившите депутати от „Реформаторски блок“ и настоящи членове на „Демократична България“ Петър Славов и Мартин Димитров, защото от Комисията не предприеха действия по въвеждане на машинното гласуване, въпреки че това бе заложено като промяна в Изборния кодекс. Аргументът на ЦИК бе, че парите трябва да бъдат отпуснати от правителството, но в началото на месец август от финансово министерство съобщиха, че имат готовност да осигурят средствата.

 

„През октомври ще има заседание на ВАС по този въпрос. Двете процедури нямат общо една с друга. ЦИК е задължен да действа съгласно задълженията, които има по Изборния кодекс. Той в момента е такъв, че би трябвало да направим всичко възможно, за да осигурим машинно гласуване за предстоящите избори за европейски парламент догодина. Комисията ще работи по това, независимо от изхода на обжалването“, заяви още Томов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 22487 |13.09.2018 От Брюксел отказали за Манолев, а не той сам; не искат и Маринов - заради Пеевски . 1| 3979 |13.09.2018 Поредна трагедия: Четирима младежи загинаха при удар между тир и кола . 3| 3756 |07.09.2018 Четири медала за наши деца на олимпиада по информатика в Япония . 25| 8711 |06.09.2018 Българи не искат Съединение с политици-престъпници; отиват в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads