Реклама / Ads
0| 8209 |11.11.2007 НОВИНИ

Четири кораба потънаха за няколко часа, екокатастрофа застрашава Черно море

.
Новините от Керченския пролив към Черно море днес приличат на военна сводка. За няколко часа потънаха танкер с 5 хил. т., два кораба със сяра сяра, няколко кораба са заседнали в плитчини.
 

Край украинското крайбрежие потъна още един руски кораб. Това предаде в следобедните часове кореспондентът на БНР в Москва Чавдар Стефанов.

Танкерът "Волгонефт-139" се разцепи на две на рейда рано сутринта и кърмата с 13-членния екипаж бе отнесена в морето, където е и досега. С екипажа се поддържа радиовръзка. Очаква се да започне прехвърляне на спасителни кораби. Прогнозата е, че бурята с петметрови вълни и вятър над 100 километра в час няма скоро да отслабне.

Пет часа след танкера потъна натовареният със сяра кораб "Волногорск". 9-членният екипаж с надуваем спасителен сал бе отнесен в морето. Чак след обед бе докаран на брега. Два часа по-късно потъна корабът "Нахичеван", от същия клас и със същия товар. 11-те моряци от екипажа в момента се прехвърлят на спасителен кораб.

Пред потъване, с два трюма пълни с вода, е "Ковел". 11-членният екипаж се бори да го задържи на повърхността. Две баржи заседнаха на плитчини, екипажите са спасени. Заседна и турски кораб. Край Новоросийск бедства още един руски кораб. В акваторията на украинското пристанище Севастопол потъна натоварен с метал руски кораб. Спасени са 14 души от екипажа, двама са загинали, един е в неизвестност. Създаден е руско-украински щаб за справяне с бедствената ситуация. Очертава се екологично бедствие от голям мащаб. Заместник-ръководителят на "Росприроднадзор" Олег Митвол смята, че за да се събере разлетия мазут от танкера и от резервоарите на другите потънали кораби ще са необходими години. Разиграващата се драма вероятно ще засили борбата на екологичните движения срещу пристанище Кавказ. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4620 |11.11.2007 Ирак ще ни плати само 360 млн. долара от милиардния дълг . 0| 5346 |11.11.2007 Руски танкер се разцепи и предизвика еко катастрофа в Черно море . 6| 8002 |11.11.2007 Американски учени обявиха: Да си пълен е полезно за здравето! . 0| 4895 |11.11.2007 Половината българи одобряват матурите...но преди учителската стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads