Реклама / Ads
26| 6461 |27.07.2012 НОВИНИ

Четири нови обвинения срещу Л. Павлов, той очаквал и за пожар

.
Любомир Павлов
Лятото на прокурорското недоволство. Така приближени до милионера Любомир Павлов кръстили поредното връчване на обвинения срещу него. Според тях дори с 4 нови обвинения днес той продължавал да се шегува. Тази сутрин издателят на „24 часа” и „Труд” посетил Националната следствена служба, придружен от двамата си адвокати Явор Нотев и Дария Пенкова.
 
„На г-н Павлов са повдигнати нови обвинения – за пране на пари и данъчни престъпления”, обясни по-късно градският прокурор Николай Кокинов. По думите му новите обвинения са свързани с материалите, получи в прокуратурата от Столична община относно разграбването на “Общинска банка”, както и за закупуването на луксозни имоти на френската Ривиера. Става въпрос за престъпления, извършени от 1995 година насам, уточниха от прокуратурата.

По-късно говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова поясни, че става дума за четири нови обвинения – три за пране на пари и едно за данъчни престъпления. Медийният бос вече има няколко обвинения – пак за пране на пари и за документни измами. Съдружникът му Огнян Донев също ще отговаря за пране на пари и данъчни престъпления. На Павлов е определено нова парична гаранция в размер на 100 хиляди лева.

Днешните обвинения са следствие от работата на временната комисия, която разследваше източването на Общинска банка, изпраща категорични материали, от които става ясно, че банката незаконно е отнета от Столична община. Още преди години към Павлов се отправят обвинения и се образува досъдебно производство за “Общинска банка”, но разследването мистериозно е прекратено. Сега обаче са предявени нови доказателства и олигархът ще трябва да отговаря по тях.

 “До повдигане на обвиненията се стигна след отмяна на постановление на Софийската градска прокуратура за прекратяване на досъдебното производство”, обясни пред журналисти говорителят на обвинението Румяна Арнаудова. Преди години прокурорите преценяват, че трябва да обвинят Павлов за престъпление по служба, а именно – източването на Общинска банка. Това обаче се оказва грешка, тъй като според закона такова обвинение може да се повдигне само на длъжностно лице от държавен орган. Любомир Павлов, който по това време е член на Надзорния съвет на банката, се измъква хитро по тази линия.

Нещата потръгват преди седмица, когато от комисията в общината намират нови доказателства за престъпленията на милионера и горд притежател на баровски имоти на френската Ривиера. Така прокурорите се връщат към старите тайни и ги изваждат на светло.

Обвинителите стигат до заключението, че разследването не бива да се води за престъпление по служба, а за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост, извършени от Любомир Павлов в качеството му на член на надзорния съвет на Общинска банка. С промяната на устава на Общинска банка Любомир Павлов придоби блокиращата квота в банката от 26%. Тези акции бяха собственост на няколко приватизирани общински фирми, купени от роднини и близки на тогавашния банкер. Това му даде възможност успешно да изтъргува дела си на бизнесмена Христо Ковачки, като сделката стана малко преди парламентарните избори през лятото на 2005 г. Едва в края на 2011 г. Столична община успя да си върне контрола върху Общинска банка. Това стана с помощта на БНБ, която лиши представителите на Ковачки от право на глас по време на Общото събрание на банката.

Именно заради присвояването на огромни средства и заради безстопанствеността, на олигарха са повдигнати нови обвинения – за пране на пари. Очаква се скоро той да получи обвинение и за източването на Общинска банка, но на този етап прокурорите все още работят по това дело. Според обвинителите между юни 2007 и септември 2008 година Павлов е извършил повече от два пъти сделки с имущество на обща стойност над 20 млн. лв. Сделките представляват 14 договора за заем. Разследващите установяват, че тези пари “са били придобити от обществено опасно деяние”. За какво точно става дума обаче засега не става ясно, за да не се попречи на разследването.

Според другото обвинение за пране на пари – в периода 2009-2011-та година олигархът е купил три имота в Кан. Луксозните имоти са купени с парите, които Павлов е присвоил от Общинска банка. Нещо повече – през юли прокурорите откриват около 300 хил. евро в банков трезор в Общинска банка, които също са с неизвестен произход. Така се стига и до четвъртото обвинение, според което само през февруари миналата година Павлов не е платил данъци в особено големи размери – около 500 хил. лв., като е потвърдил неистина в годишна данъчна декларация. Заради всичко това, обвинителите му налагат парична гаранция от 100 хил. лв., а ако успеят да докажат обвинителната теза в съда, Павлов може да лежи до 12 години в затвора.

Часове след като прокуратурата обяви новите обвинения Любомир Павлов свика спешна пресконференция. На нея той обясни ситуация от своя гледна точка и нарече безпочвени всички изявления на прокурорите. “Атаките минаха една определена граница”, поясни той. Павлов заяви, че сега се възобновява старо дело, по което той е осъдил държавата. “Съдът тогава каза, че прокурорът не е наясно с правната материя”, иронизира олигархът. Преди време пък негов приятел го предупредил, че като купува медии ще си докара бели. По думите му имотите във Франция не са негови, а са на дружества, в които той има участия. Купени са със заеми и са обезпечени с ипотеки. “Създава се впечатление, че прокуратурата търси на всяка цена за какво да ме обвини, могат да ме обвинят и за пожар”, каза той и уточни, че най-трудно се защитава невинен човек. Не пожела обаче да каже откъде има пари за милионерските си покупки и милионерския си стандарт. “Разликата между разходите и приходите на семейството ми през тези години е 6.5 млн. лв”, посочи Павлов. Той заяви и че не дължи никакви данъци, тъй като многократно са му правени данъчни ревизии. Според него обвиненията към него са “изсмукани от пръстите и ще рухнат много бързо”. Неговите адвокати пък щели обжалват паричната гаранция, която му е наложена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5796 |27.07.2012 Пожар изпепели 3000 дка, обхваща нови територии . 19| 6397 |24.07.2012 Нов ценови шок при горивата . 6| 5718 |20.07.2012 Нови взривове край Петолъчката . 22| 5846 |18.07.2012 Нови заподозрени за убийството на Мирослава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads