Реклама / Ads
0| 4752 |01.02.2010 НОВИНИ

Четирима българи са сред загиналите в Лиеж

.
Четирима българи са загинали под останките на изгорялата сграда в белгийския град Лиеж.
 

Има четирима българи сред загиналите при срутването на сграда в белгийския град Лиеж миналата сряда. В събота он-лайн изданието на вестник "Новинар" съобщи, че сред загиналите в белгийския град вероятно има българи. Телата на 12-те жертви все още не са идентифицирани, а белгийската преса съобщи, че в сградата нелегално са живеели българи. В 2 часа през нощта на 27 януари в сградата става взрив, който е толкова силен, че разрушава прозорците и на съседните сгради и коли. Пожарникарите, които идват на мястото на инцидента, започват да евакуират живеещите в сградата. След евакуираните има и две български гражданки, поясни Райков. Те са изведени невредими, но въпреки това са настанени в местната болница. По думите на Райков тяхното състояние е добро, няма опасност за живота им, но все още са в стрес от случилото се.

Именно те са разказали, че в същата сграда в този момент е имало и още четирима българи. Това ни дава основание да предположим, че сред общо 12-те загинали души има и български граждани. Заради тежките изгаряния и сриването на сградата телата на загиналите все още не могат да бъдат идентифицирани, обясни Райков. От петък поддържаме постоянен контакт с белгийските власти, обясни Райков. Българският посланик в Белгия и консулът ни там са заминали на мястото на инцидента. Те дори са се срещнали с двете българки в болницата. От местната полиция са поискали ДНК, за да бъдат разпознати загиналите българи. Именно затова и от външното министерство все още не са се свързали с близките им, тъй като не е потвърдена тяхната самоличност. „Няма как да говорим с тях, без да сме сигурни кои са загиналите”, обясни Райков. Шестимата българи не са били регистрирани в полицията, че обитават това жилище, обясни още Райков. Затова се смята, че те са работили нелегално там. При инцидента в белгийския град пострадаха най-малко 21 души.

Жилищната сграда, която се намира в историческия център на Лиеж, е близо до родната къща на известния писател Жорж Сименон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4767 |28.01.2010 180 хил. българи без здравни права . 0| 4788 |28.01.2010 Евробарометър: Българинът - все по-умерен песимист . 1| 4714 |27.01.2010 18 ще се борят за България във Ванкувър . 4| 6370 |27.01.2010 Ген. Стоян Тонев: България има нужда от 120 болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads