Реклама / Ads
15| 5897 |24.01.2010 НОВИНИ

Четирима наши ранени в Кандахар, министър Младенов оцелява

.
Пожарникари и войници гасят пожар край летището в Кандахар
Четирима български войници са били ранени в неделя вечер при обстрел на нашата база с ракети в Кандахар, Афганистан. Атаката е била насочена срещу летището, къдета нашите са част от охранителния контингент.
 
По чудо се е спасил военният министър Николай Младенов, който е на посещение в базата. Една от ракетите се е взривила до спалните помещения, отредени за делегацията, водена от Младенов. Единият рейнджър е с опасност за живота.

Няма данни министър Младенов да е пострадал.

Критично остава състоянието на най-тежко пострадалия при ракетната атака в Кандахар сержант Александър Христов Александров. Той е на командно дишане. Най-вероятно до края на деня днес тримата сериозно пострадали българи ще бъдат транспортирани до американска военна болница в Германия, за да продължи лечението им. Това са сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков и редник Явор Иванов.

Четвъртият пострадал от контингента ни е Лъчезар Иванов, но той е с незначителни наранявания и не се налага да бъде лекуван. Той е бил освободен още снощи от болницата.

Сержант Александър Александров и ефрейтор Йордан Петков нощи са оперирани. От тримата по-сериозно пострадали редник Явор Иванов е в най-добро състояние – той има счупване на кост.

Това е втори подобен удар срещу базата в Кандахар от декември насам.

Министър-председателят Бойко Борисов е информиран веднага за инцидента. Все още от мисията ни в Афганисатн няма пълни подробности за обстрела. Очакват се докладите и на военното разузнаване за обстановката в Кандахар.

В момента в Афганистан се намират 500 български военнослужещи. 270 от тях охраняват летището в Кандахар.
През декември 2009 г. министър Николай Младенов съобщи, че нови 70 рейнджъра ще бъдат изпратени в Афганистан. Всички наши военни там са в състава на контингента на НАТО. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4656 |21.01.2010 Министър брани „Столичная”, Путин му благодари . 7| 5698 |21.01.2010 Борисов с нов министър без портфейл и трети вицепремиер . 12| 6477 |20.01.2010 Николай Младенов поема "външно", Аню Ангелов е новият военен министър . 22| 5389 |16.01.2010 БСП поиска оставката на Р. Желева като външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads