Реклама / Ads
37| 5805 |10.08.2014 НОВИНИ

Четирима редят червените водачи; Станишев изолиран

.
Михаил Миков
Mихаил Миков и още трима висши соцфункционери разпределят кой коя червена листа ще води за предстоящия вот. На лидера помагат заместникът му Димитър Дъбов и двамата секретари на ИБ - Катя Николова и Бойко Великов, разкриха от “Позитано” 20.
 

Бившият лидер Сергей Станишев е абсолютно изолиран от реденето на листите, твърдят запознати. Според други обаче той също води преговори за водачи и ще има глас в последното “раздаване” на региони, пише 24 часа. Първите в кандидатдепутатските листи трябва да бъдат гласувани от Националния съвет на партията в края на седмицата.

Според източници от “Позитано” 20 вече били ясни имената на 15 от 31-те водачи. Дора Янкова запазва първото място в листата в Смолян, Атанас Мерджанов - Ямбол, Мая Манолова - Кюстендил, Марияна Бояджиева - Велико Търново, Антон Кутев - Силистра, Милко Багдасаров - Кърджали, Васил Антонов - Плевен, Емил Райнов - Ловеч, Йордан Стойков - Габрово, Явор Куюмджиев - Търговище.

За столичните листи още няма решение, но според запознати и те са ясни. За 23 МИР се спряга Румен Овчаров, който даде заявка, че ще се завръща на партийните постове, от които бе отстранен от Станишев преди година. За 24 МИР е уговарян Стефан Данаилов и според запознати Ламбо вече дал съгласие. За този район мерак да е първи има и ексвъншният министър Кристиан Вигенин. В 25 МИР пък по традиция води лидерът на партията. Михаил Миков обаче не бил решил още, затова заявка за мястото даде заместникът му Янаки Стоилов. Много проблемно обаче се оказало намирането на първо място в листите за другия зам.-шеф на партията - Драгомир Стойнев. Той няма да води в Хасково, както бе на предишния вот, защото там се очаква да се върне Ангел Найденов. Местните социалисти в Хасково, където е роден Стойнев, обаче заплашили, че ще вдигнат бунт. Засега за Стойнев се спрягат като варианти Бургас и една от столичните листи. Според осведомени срещу него се водела “локална червена война”, за да ограничат влиянието му в БСП. Официално, заради споразумението с “Уестингхаус” в соццентралата пристигали декларации с искания той да бъде отстранен не само от ръководството на партията, но и да бъде изключен от нея. Румен Овчаров, за когото на “Позитано” казват, че е “възкръснал като феникс”, поискал от лидера отстраняването на Стойнев от зам.-шефското място и от ръководството. Той разказа това пред другарите си на заседанието на градската конференция на БСП-София, в събота. Миков обаче предпочел “междинен път” - да не отстранява Стойнев, “за да не си отваря фронтове” и все пак да го направи водач. Лидерът отчел факта, че на балотажа на конгреса победи Стойнев само с 40 гласа.

Социологът Юрий Асланов пък призова Стойнев да не е в листите, за да не влиза партията в обяснителен режим. Атаките срещу бившия енергиен министър идват основно от противниците на Станишев, които разказват още, че именно екслидерът е този, който заедно със Стойнев се е срещал с ръководството на “Уестингхаус”. Острието на атаките срещу Стойнев бил Явор Куюмджиев, твърдят от “Позитано” 20. Миналата година той имал надежди, че ще получи министерския пост, но остана само зам.-шеф на енергийната комисия в парламента. Той е и основен лобист на руснаците, докато Стойнев е възприеман повече като проамерикански човек, коментират червени депутати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5447 |08.08.2014 Четирима пострадали в завод "Цар Самуил" за утилизация на боеприпаси . 1| 5968 |07.08.2014 Четирима от ДАИ се сдобиха с обвинения . 2| 5211 |30.07.2014 Четирима младежи берат душа след катастрофа . 10| 4551 |28.07.2014 2 240 лв. за нормален живот на четирима в края на юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads