Реклама / Ads
3| 4047 |24.06.2019 НОВИНИ

Четвърт милион чехи на протест - искат оставка на премиера Бабиш

.
Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на протест с искане за оставката на премиера и милиардер Андрей Бабиш, предадоха световните агенции. Демонстрацията срещу обвинения Бабиш за незаконно получаване на 2 млн. евро незаконни субсидии за фирмите Бабиш и конфликт на интереси се състоя в парка ”Летна” на високия хълм над река Вълтава, съвсем близо до историческия център на Прага
 

Бабиш продължава да отрича каквато и да е вина и е спокоен, че управляващата коалиция ще го подкрепи следващата седмица на вота на недоверие. За участие в антиправителствения протест пристигнаха жители и на много отдалечени от столицата градове, съобщава Сега.


По данни на транспортните агенции всички билети за влакове и автобуси до Прага са били изкупени още в началото на седмицата. Отделно много от протестиращите са пристигнали със специални автобуси. Организатор на митинга е организацията "Милиони моменти за демокрацията", която още в края на април започна поредица от митинги срещу Бабиш. Последният такъв беше преди две седмици на Вацлавския площад, когато се събраха 120 хиляди души.

 

Изборът на сегашното място на митинга не е случаен. Точно на територията на парка "Летна" се провеждаха основните митинги по време на антикомунистическата Нежна революция през ноември 1989 г. Най-голямата от тогавашните демонстрации събра около милион души. Така, сегашният протест е най-големият в страната от онова време. Присъстващите носят плакати с надписи "Оставка!", "Писна ни!" и много чешки и европейски знамена. Протестът е мирен и хората идват и с малките си деца. Опозиционните партии не участват в митинга, но техните лидери го подкрепят. Лидерът на Гражданската демократична партия Петър Фиала нарече премиера Бабиш "позор за републиката".

 

"Смятам, че на лидерите ни трябва категорично да се напомни, че не притежават страната ни, че не са над закона и че навън има достатъчно загрижени хора, чиито мозъци не са промити от пропагандата", казва 50-годишният Филип Рубас от Бърно, който казва, че е бил е на първите протести през 1989 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4288 |24.06.2019 Близо 5 милиона са гласували Екрем Имамоглу да е кмет на Истанбул . 1| 3885 |24.06.2019 Четвърти ден антиправителствени протести в Грузия . 0| 4649 |21.06.2019 Продадоха китари на Дейвид Гилмор за 21,5 милиона долара . 1| 4482 |19.06.2019 Правителството предлага милионера Цоло Вутов за орден ”Стара планина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads