Реклама / Ads
2| 5245 |27.02.2014 НОВИНИ

ЧЕЗ с апел за балансирано ценообразуване на електроенергията

.
ЧЕЗ предлага по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия. Компанията призовава за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията.
 

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията непрекъснато се понижава – от 13% през 2006-2007 г. до 0,9% в момента. С трите си решения през миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) понижи дела на ЧЕЗ с 90%. Същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% и в момента е 82,45% от крайната цена.

Подобно неравнопоставено преразпределяне на дяловете на участниците във веригата противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано. По този начин се нарушават и интересите на потребителите, тъй като в момента минималният дял на ЧЕЗ в цената е недостатъчен за поддържането и модернизацията на най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина 60 хил. километра, която обслужва над 3 милиона български граждани.

С обявеното намерение ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще й позволи да развива мрежите и да подобрява обслужването.

Като отговорен инвеститор ЧЕЗ е длъжна да информира регулатора, институциите и клиентите какво е необходимо да се направи и какви са неотложните нужди от инвестиции в електроразпределителната мрежа в Западна България. Експертни оценки показват, че за да се постигне в оптимални срокове европейско качество на услугата в Западна България трябва да бъдат влагани по 150 млн. лева годишно.

Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена ще ограничи възможностите за инвестиции, ще доведе до забавяне на развитието и обновяването на мрежата и ще направи невъзможно дългосрочното поддържане на вече достигнатите показатели.

Допълнително с последното ценово решение от 31 декември 2013 г. ДКЕВР намали признатите технологични разходи на електроразпределителното дружество от 10% на 8%, докато реалното им ниво е 11,98%. Компанията ще заяви намалени нива на технологичен разход спрямо реално отчетените – а именно 11.5%. Благодарение на направените инвестиции в електроразпределителната мрежа в размер на 728 млн. лева в периода 2005-2013 г.

ЧЕЗ успя да намали технологичните си разходи от 21,52%, на 11,98%. Ценовото заявление на дружеството ще цели покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността, както и на тези които ще възникнат в следствие на въвеждането на баласиращия пазар, които са в размер на 6,39 млн. лева за „ЧЕЗ Разпределение България“ и 34 млн. лева за „ЧЕЗ Електро България“.

Освен това компанията трупа нетни загуби, тъй като снабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ продава електроенергия на по-ниски цени от тези, на които я купува от НЕК. В същото време продължава да се игнорира проблема с некомпенсираните разходи за закупуване на енергия от ВЕИ.  

През последната година общият финансов резултат на ЧЕЗ като инвеститор в България за 2013 г. е отрицателен - загуба в размер на 55,4 млн. лева. Компанията не само няма свръхпечалба в България, но дори не е започнала да си възвръща първоначалната инвестиция за придобиването на трите електроразпределителни дружества в Западна България и ТЕЦ Варна.

От стъпването си в България през 2005 г. ЧЕЗ е инвестирала и внесла в бюджета на страната над 2,2 млрд. лева. Те включват 1,8 млрд лева инвестиции за закупуването на ТЕЦ Варна и трите електроразпределителни дружества в Западна България и вложения в развитието на мрежите и услугите.

Компанията е внесла и 474 млн. лева преки и непреки данъци в бюджета на страната за периода 2005-2013 г. С извършените инвестиции ЧЕЗ обнови 30% от електропреносната мрежа, намали броя на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009-2013 г., присъедини 70 000 нови клиенти и предлага близо 100 вида услуги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10033 |03.10.2013 Предизвестено: Даниела Попова е новият шеф на Апелативната спецпрокуратура . 142| 5214 |26.06.2013 Миков апелира: Призовавам всички за отговорно поведение . 7| 5638 |11.06.2013 Шефът на ДКЕВР: Ценообразуването на тока ще е ясно до края на седмицата . 18| 5876 |21.03.2013 Софийски апелативен съд: Николай Цонев е оправдан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads